Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorn: "Inga studenter ska bo i Tjärna ängar".

Högskolan Dalarna kräver Borlänge kommun på anständigt boende för studenterna. Man fokuserar framförallt på tre konkreta åtgärder som kommer att krävas av Tunabyggen – bland annat inga studenter bosatta i Tjärna Ängar. Det kravet vill Tunabyggens vd inte kommentera.

Efter torsdagens beslut om att regeringen tar över Högskolestyrelsens roll i beslutet om en eventuell samlokalisering, riktas nu fokus från Högskolan Dalarna i första hand på att kunna erbjuda studenterna i Borlänge ett tryggt och attraktivt boende.

Läs också: DT har träffat studenter i Borlänge: "Det är dåligt att det inte blev någon flytt till Falun"

Högskolan Dalarnas ledning och ordförande i Dalarnas Studenkår, kommer därför att träffa Borlänge kommuns bostadsbolag Tunabyggen.

– Redan i utredningsarbetet framgick det att bland annat boendesituationen för studenterna i Borlänge är undermåliga. Här måste vi redan nu tillsammans med Tunabyggen komma fram till bra lösningar, säger rektor Marita Hilliges i ett pressmeddelande.

I Borlänge finns i dag studentboendet på Kornstigen 23, Locus och Mångatan. Här dominerar korridorsboende, som innebär att man delar kök med andra hyresgäster, och delad lägenhet som innebär att 2-4 personer delar lägenhetens vardagsrum, kök och badrum. Två av dessa studentboenden (Kornstigen 23 och Locus) ligger mitt i Tjärna Ängar.

Läs också: Är Högskolan Dalarna inget mer än regionalpolitik för Socialdemokraterna?

Rektor Marita Hilliges trycker särskilt på delutredningen ”Studiesociala effekter och konsekvenser för studenterna och deras arbetsmiljö” där det framgår det att de kvinnliga studenterna inte känner sig trygga i bostadsområdet Tjärna ängar.

– Det här är oacceptabelt. Studenterna måste kunna erbjudas ett boende redan när de antagits, eller åtminstone vid utbildningens början. Bostädernas allmänna standard måste ses över och framför allt måste studenterna kunna känna sig trygga och inte oroliga för sin personliga säkerhet. Något annat kan inte diskuteras, säger Marita Hilliges i ett pressmeddelande angående Tjärna ängar.

"Om inget görs åt bostäder, bostadsområden och Borlänges attraktionskraft som studentstad är risken överhängande att det kommer att bli svårt – eller rättare sagt ännu svårare – att skapa en tillräckligt attraktiv studiesocial miljö för att ens upprätthålla nuvarande söktryck", skriver Marita Hilliges i ett pressmeddelande.

Högskolan Dalarna kommer under torsdagens möte med Tunabyggen kräva tre åtgärder.

1. Fler studentbostäder. Minst 60 nya bostäder i ett första skede varav 10 st korridorsboende, 40 st med kokvrå och 10 st lägenheter.

2. Trygga studentbostäder: Ingen student ska behöva vara otrygg i sin bostad eller bostadsområde. Dessutom måste Borlänge som studentort förbättra sitt rykte bland blivande och nuvarande studenter. Inga studentboende på Tjäna ängar.

3. Bra samarbete och studentservice: Nya studenter måste erbjudas bostad inom max 20 dagar från utbildningsstart. Studenterna ska bemötas med respektfull dialog. Utökat stöd till studentvärden Nicklas Lagerberg som idag arbetar och gör ett bra arbete i den reception som Tunabyggen erbjuder för studenterna.

– Nu krävs omfattande insatser från både Högskolan och Borlänge kommuns bostadsbolag Tunabyggen. Det här är inte bara en lokaliseringsfråga utan en framtidsfråga. Vi måste få bättre förutsättningar för att fortsätta utvecklas till en starkt, attraktiv och livskraftig högskola, avslutar Marita Hilliges.

Tunabyggens vd Jörgen Olsson vill inte kommentera frågan om studentbostädernas vara eller inte vara på Tjärna Ängar.

– Tunabyggens och kommunens inställning är att vi tittar framåt. Vi vill göra en fortsatt resa tillsammans med högskolan och studentkåren.

Jörgen Olsson var inte med vid torsdagens möte med högskolan, men han har fått en dragning om vad som sades.

– Vi ska medverka till att säkerställa högskolans fortsatta utveckling. Det är vår ambition.

Men när det gäller de specifika krav som ställs på Borlänge kommun och på bostradsbolaget Tunabyggen vill han inte kommentera dem.

– Jag tycker att det är jättebra att högskolan för fram vilka krav och förväntningar som finns på oss. Jag är positivt inställd till att gemensamt titta på vår framtid för att hitta lösningar, säger Jörgen Olsson.

Högskolan vill inte se några studentboenden på Tjärna Ängar. Vad säger du om det?

– Jag kan inte uttala mig om det. När jag säger att vi kommer att lyckas tillgodose behoven så tar jag inte ställning till det kravet. Specifika krav får hanteras i sedvanlig ordning, säger Jörgen Olsson.

Kommunstyrelsens ordförande i Borlänge, Jan Bohman berättar att han under torsdagen suttit i möten med högskolan och studentkåren för att prata om de studiesociala villkoren i Borlänge.

– De har lämnat över en skrivelse till oss och jag upplever som att det de tycker är viktigast är att vi säkrar tryggheten och ökar trivseln. I fortsättningen ska vi försöka ha en bättre dialog med studenterna för att kunna matcha de önskemål som finns. Studenterna har tidigare upplevt dialogen som bristfällig, säger Jan Bohman.

Vad anser du om att låta studenter bo på Tjärna Ängar?

– Jag tycker att man målar upp Tjärna Ängar som alldeles för farligt och hotfullt. I högskolans utredning som vi diskuterade i dag talar man på vissa ställen om det ett ghetto. Den beskrivningen är att gå lite för långt kan jag tycka.

Men när högskolan blir kvar i Borlänge behövs också mer bostäder, hävdar Jan Bohman.

– Det kommer kanske inte bli några nya bostäder just på Tjärna Ängar. Det blir nog utspritt på fler ställen. Vi har förberett en hel del nya studentbostäder så jag hoppas vi kan sätta spaden i marken redan 2017, säger Jan Bohman.

Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android nu

Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android