Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordstort intresse för årets mikroölfestival

Ifjol slogs nytt publikrekord med 2 100 sålda biljetter till Söderbärke mikroölfestival - SMÖF . Tio dagar innan dörrarna öppnades till Folkets hus var det för första gången i festivalens då åttaåriga historia "lapp på luckan".
För att möta det stadigt växande intresset för arrangemanget valde därför arrangerande föreningen Malte - Söderbärke Ölvänner i år att släppa 2 500 biljetter.

Men med facit i hand kan föreningens ölguru Thomas Husing bara konstatera att inte ens det räckte. Åter en gång har det slagits rekord.

– Med 14 dagar kvar är samtliga biljetter sålda.

Därmed står det klart att den "prognos" för biljettförsäljningen som föreningens ordförande, Gunnar Tuvell, talade om för en månad sedan blev en realitet.

Hur många biljetter som hade kunnat säljas har Thomas Husing ingen aning om. Däremot vet han att det finns många som är besvikna för att de blev utan.

Till alla dem som missade tåget är beskedet att de kan fortsätta hoppas några dagar till. Att alla biljetter är sålda till både fredagen och lördagen behöver inte betyda att en och annan biljett ändå blir över.

– Vi kommer att jobba under veckan med att ta kontakt med sällskap som kommer med abonnerade bussar. Det blir ett detektivarbete, men bland dessa finns det förmodligen en och annan deltagare som inte kommer.

Visserligen har han ingen aning om hur många restbiljetter det kan bli. Men Thomas Husing räknar med att det blir ett antal i alla fall som kommer att finnas tillgängliga när försäljningen öppnas igen på fredag.

– Folk får hålla koll på vår hemsida.

Det framgår också att hotellägare och andra vaknat till liv och insett att ölfestivalen i Söderbärke innebär en chans att tjäna pengar. Tidigare har Brukshotellet i Fagersta tillsammans med Tolvsbo hotell varit ensamma om paketerbjudanden som inkluderat såväl transporter som festivalentré.

– Men i år hakar även Barken konferens i Gladtjärn på.

Därutöver finns flera andra aktörer som erbjuder övernattning med gångavstånd till festivalen.

Bland begivenheterna i år utöver mikrobrygderna erbjuder SMÖF föreläsningar. Från Ludvika kommer chokladmästaren Morgan Spiik för att berätta om choklad. Dessutom medverkar Tomas Danko, som ska föreläsa om det speciella Trappistölet - som ju inte är en egen kategori - utan öl som bryggts av munkar i Trappistorden.

Bryggningen sker på de olika klostren där munkarna har kontroll över verksamheten, vilket är kravet för att ölet ska betecknas som ett äkta trappistöl.

På SMÖF 2012 medverkar 40 svenska mikrobryggerier, varav tio är debutanter:

– Så många nya mikrobryggerier har nämligen startats under det senaste året, berättar Thomas Husing.

Han tar också tillfället i akt att uppmärksamma den nystartade kampanjen med SMÖF i täten där budskapet är att rädda den svenska svagdrickan.

Vid sidan av de alkoholstarkare dryckerna ska nämligen denna genuina svenska kulturdryck placeras i rampljuset under festivaldagarna 26-27 oktober.

Äkta svensk svagdricka från sex av landets numera sju svagdrickebryggare kommer att serveras - varav den smakligaste ska röstas fram. Kenth Persson från Tomelillas Svagdricka bjuder dessutom på ett seminarium i ämnet.