Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordpris på guld får fler att sälja

Under tisdagen låg guldpriset på nästan 327 000 kronor per kilo. Även om det tappat något av värdet de senaste dagarna har det stigit till rekordnivåer den senaste tiden.

Annons

Alla metaller har ökat i värde och sedan februari har kilopriset på 24 karat guld ökat med omkring 50 000 kronor. Då hade det visserligen sjunkit i värde under januari, men det visar ändå hur snabbt metallen kan öka i värde.

– Vi ser fler som kommer för att sälja guld och det är också många som ringer och frågar vad de kan få för pris, säger Yvonne Rudolph som äger butiken Juvelen i Falun.

Hon säger att det kommer folk för att sälja något varje dag nu, och att det är en klar ökning mot tidigare. Men att det däremot inte säljs så mycket mindre på grund av dyrare pris.

– Försäljningen av guldkedjor, framförallt tyngre kedjor har sjunkit. Men priset på varorna går inte upp på samma sätt, man kan inte väga om smyckena varje dag. Men köper man smycken tycker jag man ska se det som något vackert man kan bära. Sedan är det väl bra att det också ökar i värde med tiden.

I dag minskar de flesta länder sin guldbrytning, endast Kina och Ryssland ökar volymerna. Enligt Sveriges Radio tror flera analytiker att guldfyndigheterna sinar vilket kommer att leda till ytterligare prishöjningar framöver.

I dag går 70 procent av det guld som efterfrågas till smycken medan mindre andelar går till industri eller investeringsobjekt som mynt eller guldtackor.

– Guld är en väldigt säker investering och i dag tror jag att många väljer att investera i det. Men vi ser att värdet har ökat på alla metaller. Även silver och koppar är dyrare i dag, säger Yvonne Rudolph.