Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga vigslar och dop på Classic Car Week

Sedan fyra år tillbaka har de som vill kunnat gifta sig eller döpa sina barn i samband med Classic Car Week i Rättvik. I år verkar det vara mer populärt än någonsin med drive-in-vigslar och drive-in-dop.
– Det har varit sammanlagt 30 förrättningar, säger Monica Jones, kyrkoherde vid Rättviks pastorat.

Det ringlade sig en lång kö fram till kyrkoentrén under måndagseftermiddagen. Personer från hela landet hade tagit sig dit för att delta eller titta på de olika ceremonierna.

– Det är sammanlagt tjugo vigslar, åtta dop och två äktenskapsförnyelser. Så mycket har vi aldrig haft tidigare. Normalt sett har jag fyra förrättningar om dagen, säger Monica Jones, som står i spetsen för den kyrkliga tillställningen.

Förra året låg antalet på 18 förrättningar, så giftermål och dop i rallyfart har helt klart skjutit i höjden. Enligt Monica Jones fungerar det som ett billigare alternativ.

– Det är jätteroligt att kunna bjuda på något som är enkelt. Bröllop är så dyra nuförtiden. Vissa gör det dessutom i hemlighet för att sen skicka hem kort till sina nära och kära, säger hon.

De som gifter sig på det här sättet tenderar att ofta vara lite äldre och levt många år ihop. Lars Aldén och Leili Johansson kommer från Norrköping och lärde känna varandra för 20 år sen genom sitt gemensamma intresse för amerikanare. Sedan dess har de varit ihop. Men 2016 blir alltså året de bestämmer sig för att bli man och hustru.

– Tiden går och vi kände att det här var enklast. Man slipper frack, säger Lars, som klätt sig i jeans och vit t-shirt.

– Det är så otroligt häftigt med drive-in-bröllop. Jag blev så imponerad när jag såg det på Power Big Meet i Västerås, säger Leili.

Och det är just Power Big Meet, världens största utomhusträff för amerikanska veteranbilar, som är inspirationskälla till att det började vigas och döpas på Classic Car Week.

– En kollega i Västerås hörde av sig till mig för fyra år sen och frågade om inte vi skulle börja med det här också. Och så blev det, säger Monica Jones.

Drive-in-processen går till på så sätt att de anmälda radar upp sig i en kö fram till entrén vid Rättviks kyrka . En representant från Svenska kyrkan kontrollerar hindersprövningen. Därefter kör paren eller familjerna fram med sina bilar till prästen, som håller en tio minuters vigsel-eller dopceremoni. Det skålas med alkoholfri champagne innan deltagarna tilldelas vigselbevis och slutligen cruisar från platsen med konservburkar i linor skallrandes efter bilen.

– Det är ju en extra krydda att komma i sin älsklingsbil. Är vädret bra och man har en cabriolet kan man dessutom bli gift sittandes i bilen, berättar Monica Jones.

Men inte alla tog sig till kyrkoentrén för att ingå eller förnya sina äktenskap. Johan Kjölvmark och Anna Pettersson från Uppsala kom till Rättvik för att få sina tre barn döpta.

– De ska heta Stella, Henry och Tore. Vårt senaste föddes för två månader sedan och därför kändes det naturligt med ett dop. Då var det lite tokigt att vi inte hade gjort det med de andra så det fick bli alla på samma gång, säger Johan, som besökt Classic Car Week sedan starten 1992.

Dagen till ära hade Uppsala-familjen med sig sin Ford Fairlane Victoria från 1956.

– Den är lite tjusigare att köra än våran Mazda Kombi, skrattar Anna.