Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga ensamkommande flyktingbarn i Dalarna

Rekordmånga ensamkommande flyktingbarn och ungdomar har kommit till Dalarna under sommaren.
– Just nu har vi över 400 ensamkommande i länet. Vid årsskiftet fanns 240. Läget är pressat här liksom i övriga landet, säger Per Karlsson - migrationsverkets verksamhetschef i Dalarna.

I förra veckan gick Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson ut med uppgifterna om att 12 000 ensamkommande beräknas komma till landet i år. I fjol sökte 7 000 asyl. För tio år sedan 500.

– Det är inte helt lätt för kommunerna att ordna fram platser just nu. Inte ens de tvångsanvisade platserna räcker just nu till. Nya boenden måste därför till för kommunerna, säger han.

Situationen har lett till att kommunerna i allt större utsträckning börjar ta till privata boendelösningar.

– Att de köper in privata boendeplatser i egna kommunen - eller privata platser i andra kommuner, säger Karlsson.

Statens kostnader för de ensamkommande är höga - 1 900 kronor per enskild och dygn. Ersättningen betalas ut till boendekommunen tills personen fyllt 21 år. Situationen gör att Migrationsverket räknar med att kostnaderna för ensamkommande om fyra år har nått 15 miljarder, vilket är fyra gånger mer än kostnaderna för fjolåret.

– Vi har stora kostnader för transfereringarna till kommunerna. Det beror på att "Hem för vård eller boende", HVB, kostar mer än boende för vuxna asylsökanden. Detta eftersom kraven på personal och standard är höga. När antalet blir fler ökar kostnaderna, säger Per Karlsson.

I dagsläget är trycket hårt på länet. Fler är på väg. Kommunerna har det svårt eftersom de förutom boenden måste ordna skolplats, omsorg och en "gode man". Trycket och platsbristen gör att många ensamkommande just nu väntar på kommunala placeringar i de nationella mottagningsenheterna i storstäderna.

– Bara under sommaren har 150 nya ensamkommande kommit till Dalarna. Fler är på väg. Det är mycket, men detta är varken mer eller mindre än vad andra län tar emot. Själva fördelningen till enskilda kommuner sköts på nationell nivå. Sedan blir själva mottagandet en fråga för de berörda socialförvaltningarna, säger han.

För att klara situationen vill Migrationsverket att samhället stärker samarbetet och dialogen mellan stat och kommun, samt att kravet på dyra HVB-hem slopas eftersom de flesta ensamkommande inte är i behov av ett sådant kvalificerat boende.

– Situationen är tuff, men det ska gå. Vissa kommuner i länet har en lång och god erfarenhet av att fixa detta. Men boendefrågan är helt klart ett problem just nu, säger Per Karlsson.