Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordlånga handläggningstider vid Lantmäteriet – Falu kommun vill starta eget

Köerna för en lantmäteriförrättning är rekordlånga.
Nu vill Falu kommun ta över verksamheten för att kapa handläggningstiderna.
– Det fungerar inte lika bra längre, kommenterar Jonny Gahnshag (S), ordförande i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Ska du reglera, stycka av, eller exempelvis klyva en fastighet kan du få vänta i upp till tio månader innan själva förrättningen ens kan starta.

Dock ska sägas att vid nybyggnationer, som är en prioriterad del, är handläggningstiderna betydligt kortare – idag 17 veckor.

Tidsaspekten gör att många fastighetsaffärer blir betydligt mer krångliga att genomföra än vid en snabbare handläggningstid.

Fram till 1996 skötte Falu kommun själva förrättningarna inom tätorten.

Nu kan det bli aktuellt att återuppta verksamheten, men då med hela kommunen som spelplan.

Under miljö- och samhällsbyggnadsnämndens sammanträde i onsdags hölls en informationsdragning om hur framtidens lokala förrättningsverksamhet skulle kunna se ut och under torsdagen sjösatte myndighetsnämnden en utredning som ska vara klar i februari.

Ambitionen är att starta upp Falu kommuns lokala förrättningskontor med start 1 januari 2018.

Dan Westerberg (C) är ordförande för myndighetsnämnden i Falu kommun och precis som Gahnshag är han också kritisk till handläggningstiderna.

– Vi måste få till det här effektivare för att få fart på byggandet. En lantmäteriförrättning bör starta efter en månad med en maximal handläggningstid på ett halvår, med vissa undantag, kommenterar Westerberg

Från Lantmäteriets sida är man också bekymrade över de långa handläggningstiderna och menar att den största anledningen handlar om en stor brist på lantmätare i hela landet, och i synnerhet erfarna lantmätare.

– Vi lider enormt stor brist på lantmätare. Det slutar 75 till 100 lantmätare varje år som vi måste återrekrytera, säger Stefan Olsson, ekonomichef vid Lantmäteriet i Gävle och fortsätter:

– Det bromsar upp handläggningen när ständigt nya oerfarna lantmätare kommer in i verksamheten. Det krävs en inkörningsperiod. Vi skulle behöva anställa 150 lantmätare under den närmaste perioden, förklarar Olsson.

Hur ser ni på att en del kommuner tar över lantmäteriets verksamhet?

– Det löser inte problemet. Det kan rent av förvärra det. Vi på statliga sidan blir troligtvis av med medarbetare till den kommunen som etablerar sig och står kvar med ansvaret att leverera lantmäteriservice till de övriga kommuner i regionen som är kvar.

Läs även: JO-anmälan mot Lantmäteriet

Läs även: Lantmäteriet lägger ner i Malung

Läs även: Lantmäteriet fortsätter jobba med omarronderingen