Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekord för barnomsorgen

Efterfrågan på barnomsorg i Gagnef är rekordstor.
Över 510 barn behöver kommunal omsorg i början av 2013.
– Vi försöker hitta bra lösningar och kommer i dagarna att gå ut och söka dagbarnvårdare för barn i Djurmo, Djurås och Kyrkbyn, berättar barn- och utbildningschef Håkan Elfving.

Gagnef har en förhållandevis ung – och fertil eller fruktsam – befolkning.

Boende- och uppväxtmiljön, stadsnära landsbygd, gör också att många barnfamiljer söker sig till kommunen, många ungdomar som flyttat från Gagnef väljer helt enkelt att flytta hem när de står i begrepp att bilda familj.

– Det är bra för kommunen eftersom det handlar om människor i arbetsför ålder, människor som har jobb här eller på pendlingsavstånd och som därmed bidrar med skattekraft och till utveckling, konstaterar Håkan Elfving.

Men det här ställer också krav på service, både på förskole- och skolverksamhet.

Just nu är ungefär 475 barn inskrivna i den kommunala barnomsorgen. Merparten av dem är placerade i förskolor, men kommunen har också åtta dagbarnvårdare – i Bäsna, Djurås, Djurmo och Kyrkbyn.

Men fler barn behöver omsorg och fram till årsskiftet har kommunen lyckats placera ytterligare 25 barn.

– I januari och februari behöver ytterligare 12-14 barn omsorg och vi jobbar nu för att lösa de placeringarna, berättar Håkan Elfving.

De enda lediga platserna i dag finns i den västra kommundelen, i Björbo, och dit kan inte kommunen hänvisa föräldrarna.

– De flesta föräldrarna som behöver barnomsorg finns i den östra kommundelen och även om de är benägna att köra en bit för att lämna och hämta sina barn är det inte realistiskt att begära att de ska åka till Björbo.

Kommunen jobbar på bred front, men kommer med stor sannolikhet att satsa på att anställa fler dagbarnvårdare.

– Det är bråttom och om vi lyckas rekrytera bra dagbarnvårdare är det en snabb och smidig lösning, anser barn- och utbildningschefen.

Om det lyckas kommer den kommunala barnomsorgen att i början av det kommande året slå ett nytt rekord i antal placerade barn.

Det tidigare rekordet är från mars i år, då 508 barn var placerade. Rörligheten är stor över året och av tradition är våren den tid då flest barn behöver omsorg. Det beror på att många föräldrar då väljer att bryta föräldraledigheten för att återgå i arbete. Behovet av barnomsorg minskar sedan när de blivande sexåringarna lämnar omsorgen för att börja i förskoleklass.

Under förra våren fick kommunen hyra samlingslokalen Stuggu i Gagnef för att klara av att placera alla barn som behövde omsorg. Är det aktuellt nu?

– Vi utesluter ingenting, utan försöker hitta bra och snabba lösningar, förklarar Håkan Elfving.