Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rejäl prisökning på bostadsrätter

Har du under de senaste åren köpt en bostadsrätt i Dalarna?
Då kan du med största säkerhet vara nöjd med ditt köp, speciellt om du bor i Borlänge eller Ludvika.
Där har priserna på bostadsrätter nämligen ökat med 128 respektive 125 procent de senaste fem åren.

Det är mäklarkedjan Fastighetsbyrån som tillsammans med Mäklarstatistik har tagit fram siffrorna, där Dalarna på ett positivt sätt avviker från riksgenomsnittet.

Sett över hela landet har bostadsrättspriserna under den senaste femårsperioden gått upp med 27 procent och villapriserna med 11 procent.

Motsvarande siffror i Dalarna är 75 respektive 16 procent.

Den största vinnaren är Ludvika, där bostadsrättspriserna har gått upp med 125 procent och villapriserna med 54 procent.

Sören Hansson är fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Ludvika.

– Centrala bostadsrätter i Ludvika är efterfrågade och det har haft en väldig inverkan på prisutvecklingen. Det råder fortfarande brist på centrala bostadsrättsfastigheter i Ludvika, vilket trissar upp priserna.

Han nämner även bostadsrätterna på Knutsbo.

– Även de har haft en gynnsam utveckling, men den riktigt markanta ökningen har vi på de som ligger i centrum.

Sören Hansson menar att priserna på bostadsrätter och villor "står och faller" med näringslivet.

Med andra ord har näringslivet i Ludvika de senaste åren haft en positiv utveckling.

– Det ser bra ut för ABB som anställer och bygger nytt. Sedan har vi Spendrups och gruvorna. Det bidrar till att skapa tilltro till bygden, vilket har visat sig i befolkningsutvecklingen och priserna på bostadsrätter och villor. Det är fler som vill bo i Ludvika.

Fortsätter den positiva utvecklingen för näringslivet tror Sören Hansson även på en fortsatt prisökning.

– Om vi kan tillhandahålla attraktiva bostadsrätter och fina villaområden, typ Laggarudden, tror jag på en ökning både befolkningsmässigt och på prisnivåerna för boende.

Betyder det att man som säljare ska ha is i magen och vänta med att sälja, eller som köpare drabbas av panik och slå till på en gång?

– Man ska väl inte spekulera egentligen...

Samtidigt meddelar länsstyrelsen att antalet lediga hyreslägenheter i Dalarna har mer än halverats det senaste året – från 725 till 350 hos de kommunala bostadsbolagen.

I fem (Borlänge, Leksand, Ludvika, Mora och Rättvik) av länets 15 kommuner finns det enligt länsstyrelsen för få bostäder, vilket man hoppas kan åtgärdas med hjälp av nybyggnationer.