Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regnkaos och riviga polskor

De står under blåa kurbitsmålade farstutak. De tränger sig in i husbilar och ställer sig som packade sillar i skydd av partytält. Spelmän i alla åldrar, av olika kön och härkomst väntar ut ösregnet tillsammans. För att få tiden att gå och hålla temperaturen uppe är det spel och dans som gäller. Och till slut skiner solen över Bingsjöstämman.

– Folkmusik kan bygga broar, men också murar mellan människor. Jag tror på dess inkluderande förmåga, säger Per Gudmundsson.

Filtar är utbredda i det gröna gräset. Klockan är strax efter tre och spelmannen Per Gudmundsson på Folkmusikens hus är en av dem som invigningstalar med utgångspunkt i det som i år är Bingsjöstämmans paroll: spelmän mot främlingsfientlighet. Tillsammans med Folkmusiker mot främlingsfientlighet vill de hålla en enad front mot högerpopulism.

– Mångfald är en skatt ur vilken traditionen hämtar näring, säger Per Gudmundsson.

Därefter tar Bingsjöpojkarna vid. De ställer fram en tom stol på scenen för att hedra den bortgångna spelkamraten och dragspelaren Hjärp Erik som gick bort tidigare i år. Han är inte längre med på stämman, men med i musiken.

Stämman är i full gång. Dräktklädda barnfamiljer, spelmän och åskådare samlas framför scenen och de eftermiddagspigga samlas i spontana grupper för att jamma tillsammans. Bingsjö Lanthandeln är en viktig knutpunkt under Bingsjöstämman och kämpar år efter år för att gå runt ekonomiskt, men en positiv nyhet är att de under tisdagen hade mer i dagskassan än de hade samma dag föregående år.…

– Vi trodde absolut inte att vi skulle nå så högt, det var ju så dåligt väder. Vi skulle inte överleva utan de här dagarna, säger Kristina Walters Gustavsson som arbetar i Bingsjö Lanthandel.

Långt borta väller ett stort, oroväckande mörkt moln fram.…

– Nejdå, det kommer inte börja regna. Molnen brukar fastna på Bingsjöberget, lugnar den luttrade rikspelmannen Esbjörn Hogmark.

Han besökte Bingsjöstämman första gången 1980 och har återkommit sedan dess. Nu är han också här för att besöka dottern Sara och barnbarnen Rut och Märta.

– Jag spelar nyckelharpa som morfar, men jag har inte varit på en uppvisning, berättar Märta.

Men sedan blir det, trots förhoppning om uppehåll, fullt ös i Bingsjö. Ösregn, alltså. Regnet piskar ner, folk hänger fiollådan över axeln och flyr upp mot Danielsgården. De lyckligt lottade får en plats på farstutrappan med det kurbitsmålade taket. Vi andra får trängas under takrännan.

En bit upp på campingen håller Martin Arleskär i V-Dala Spelmän krampaktigt tag i ena benet av partytältet som är på väg att blåsa bort. Under sina fem år på Bingsjöstämman har han inte varit med om något liknande, men tipsar gärna om hur man ska klara sig undan störtskurar.

– Först och främst räddar man instrumenten. Sedan går man in och dansar, dricker lite sprit och lär känna någon med husvagn.

Till slut tar DT:s reporter och fotograf sin tillflykt in i ett rymligt förtält, där det spelas en schottis av Thore Härdelin från Delsbo. Konserten i tältet fortsätter ett bra tag till och himlen blir klarblå.