Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regnigt valborgsfirande vid gruvan

Valborgsfirandet vid Falu Gruva blev regnigt, men stämningsfullt.
Vårtalaren Joakim Lindblad satte kulturen i fokus.
Och den nya kören fick goda betyg.
– Det var roligt att höra lite andra sånger, säger falubon Anniki Hurtig.

Annons

I fjol tjänstgjorde paraplyerna som skydd mot snön när våren välkomnades.

I år kom regnet med våren.

Med de flera hundra som tagit sig till Falu gruvas traditionella firande ansåg det värt besväret, vilket inte minst märktes på applåderna.

Falu kvartettsångare, som under många år roat på valborgsmässoaftonen vid gruvan, var i år upptagna på annat håll.

Barbershopkören Copper Mind Harmony, med bara kvinnliga sångare, bjöd istället på gospeltoner med sina egna tolkningar av de sedvanliga vårsångerna och en del svängiga showlåtar.

Dirigenten Sara Hedström är nöjd med publiken.

– De skötte sig ypperligt, säger hon.

Och publiken var nöjda med kören.

– Jag tycker att det var trevligt och det var roligt att höra lite andra sånger förutom vårsångerna, säger Anniki Hurtig

– Majbrasan brukar vara en symbolisk handling för att bränna upp det gamla och släppa in det nya, sa årets vårtalare, Falubon Joakim Lindblad, skådespelare och kulturchef i Gävle som jobbade vid Falu gruva i fem år.

Hans uppgift var att berätta för barn och ungdomar om den gamla tiden vid gruvan och Lindblad satte vikt på att också bevara det gamla.

– Visst ställde jag mig frågan, behöver barn verkligen veta om Fet Mats. Men jag hittade fantastiska berättelser, sa Lindblad och pekade på att litteraturen hjälper till att utveckla fantasin i vilken lärandet finns, att fantasi ger sekundära livserfarenheter.

Lindblad avslutade med en uppmaning till politiken.

– Framgång, utveckling och hälsa finns i kulturen. Kultur skapar inflyttning och måluppfyllelse i skolan. Det vet ni.