Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regnig sommar ger ressug

Efter en kall och regnig sommar söker sig Hedemoraborna till varmare breddgrader.
– Många bokade resan inför vintern redan i augusti, säger Ulrika Danilsgård på Travel Arena som hjälpt många av dem att hitta resan till sol och värme.

Tillgång och efterfrågan styr priserna på sista minuten-resorna och på grund av den solfattiga sommaren har det varit svårt att hitta de där riktigt billiga resorna till värmen.

– Under sommaren har det inte varit någon stor prisskillnad på sista minuten och namngivna resor, säger Ulrika Danilsgård, reseförsäljare på Travel Arena, tidigare Hedemora Resebyrå.

– Många tyckte det var för dyrt och väntade i stället till senare i höst med att resa, men de som var desperata och hade pengarna bokade och åkte ändå September är alltid en populär månad då många väljer att åka på semester, men i år var det nog fler än vanligt. Många har dessutom redan bokat resor till nästa sommar.

Thailand håller ställningen som populärt resmål under vinterhalvåret, USA, Mexiko och Egypten lockar också. Dubai i Förenade Arabemiraten kommer också mer och mer, konstaterar Ulrika.

Ann-Christin Hedström på Hedemora turistbyrå konstaterar att det trots regnandet generellt sett varit en bra säsong för den lokala turismen.

– Vi hade närmare 6 000 besöktare på Turistbyrån från maj till september, summerar hon. Antalet utländska besökare har varit ungefär detsamma som tidigare, från bland annat Tyskland, Holland, Frankrike, Italien, Schweiz, Ryssland och USA.

Antalet svenska besökare har dock varit något färre än tidigare år och deras val av aktiviteter avspeglas i vädret, tips på mysiga kaféer och restauranger och turistmål inom en 20 mils radie, ett par nätters övernattning, gärna på B&B och köp av evenemangsbiljetter är några exempel på tjänster som efterfrågats.

– De har också köpt fiskekort, velat hyra cykel och efterfrågat lättillgängliga vandringsleder i större utsträckning än tidigare, säger Ann-Christin Hedström och konstaterar att marknader som säljer lokalproducerat exempelvis Tviksta, Husby Torgmarknad och den vid Bruksdammen i Stjärnsund också varit mycket välbesökta.

Även andra besöksmål och arrangamenag i Hedemora kommun kan se tillbaka på en hyfsad sommar med många besökare. Bland annat slog midsommarfirandet och Bondens dag på Husby Hembygdsgård nya publikrekord och bygdespelen "Gröna Grannar" och den dramatiserade teatervandringen "Bland Kungar, Krut och Kullor" var mycket uppskattade berättar Ann-Christin Hedström.

En miss i beräkningen för den lokala turistsommaren var att renoveringen av lanthandeln i Stjärnsund inte hann bli klar, och man fick ligga lågt med marknadsföringen av det nya besökscentrat för Husbyringen. Det gav till följd att Polhemsmuséet hade färre besökare än tidigare år, även andra muséer och kultursevärdheter hade färre besökare än vanligt.

–Det kan nog härledas till det osäkra vädret med regn, inte bara i vår kommun utan även i de områden turisterna kommer från och då väljer man kanske i stället att stanna hemma just den dagen, säger Ann-Christin Hedström.