Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnbågsflaggor fyllde Faluns gator

/
  • Uppskattningsvis 300 personer deltog i Faluns första Prideparad, som gick genom centrum och till slutdestinationen Arenan.
  • Hasse Hjort och hunden Vilda var två av deltagarna i Prideparaden.
  • Lilla Lo gick också i paraden, på pappa Daniel Guts rygg.
  • Hanna Hannes Hård såg mest fram emot de punkter i programmet som handlade om transpersoner.

Solen strålade över deltagarna i den första Prideparaden som gick genom centrala Falun på lördagen.
De glada minerna i paraden var lika vanligt förekommande som regnbågsflaggorna.

Annons

Strax före lunchtid på lördagen samlades ett stort gäng människor intill ån, vid korsningen Nybrogatan-Ölandsgatan. Därifrån inleddes sedan Prideparaden som gick genom centrum och med slutdestination Arenan.

– Jag är här med mitt jobb, RFSL Ungdom. Jag ser mest fram emot de punkter i programmet som handlar om transpersoner, bland annat panelsamtalet om relationer för transpersoner, säger Hanna Hannes Hård, en av deltagarna i paraden.

Daniel Gut och Sanna Eriksson hade tagit med sig dottern Lo till paraden.

– Det är mycket nyfikenhet och möten med nya människor som gör att jag är här. För några år sedan så hoppade jag faktiskt på Prideparaden i Sydney och gick med där, säger Daniel.

– Och så är vi här som stöd, det är härligt med frihet. Jag har tidigare gått i paraden på Stockholm Pride, säger Sanna.

Vad ser ni mest fram emot med dagen?

– Vi får nog se hur mycket vi hinner med, utöver paraden, säger Sanna Eriksson.

– Jag ser allra mest fram emot själva paraden, säger Daniel Gut.

Mats Eriksson, ordförande för RFSL Dalarna tog till orda strax innan paraden tog sin början.

– Det är en stor dag för mig, att vi har fått till detta här i Falun, min stad. Det behövs en sådan här färgklick överallt, sade Mats till publikens jubel.

Därefter höll Borlängebördige Farao Groth, känd från "Vakna med NRJ", ett tal.

– Jag är otroligt stolt över att ha fått äran att öppningstala på den första Prideparaden. Kul att se att "Stolta Föräldrar" är här i dag. Jag möter fortfarande unga människor som har svårt att komma ut, just på grund av familjeorsaker.

– Själv var jag bortskämd med två oerhört förstående föräldrar. De gjorde ingen skillnad på mitt dragshowande och min systers fotbollsspelande, båda sakerna var lika viktiga för mamma och pappa. Jag önskar er en Happy Pride! utbrast Farao till nytt jubel från publiken.

Paraden gick in till centrum och via gågatan vidare mot Arenan där Falubördiga Gisela Janis, förbundsordförande för RFSL ungdom, höll invigningstalet för Falu Pride 2014. Inne på Arenan premiärspelades sedan årets officiella Pridelåt "Heartbeats", av Falubandet Me the Tiger.

– Hela festivalen blev superlyckad! Helt otroligt! Det var väldigt kul att stå vid Arenan och se det färgglada tåget med alla dessa människor i regnbågens alla färger närma sig. Sedan blev det knökfullt i hela Arenan under resten av dagen och kvällen. Allt beröm som vi har fått har varit otroligt bekräftande, säger festivalgeneralen Linnea Risinger.