Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regn blev droppen i Falsterbo

Annons

Ihärdigt regnande ledde till ett historiskt beslut för Falsterbo horse show. För första gången tvingades man avbryta tävlingen. När hälften av ekipagen i den sista klassen för veckan halkat runt i sjöarna på banan var det sluthoppat.

Sedan 1920 har det varje år arrangerats hästtävlingar i olika former i Falsterbo. Och det på mark som egentligen är alldeles utmärkt för både hästar och ryttare. Underlaget består av sand femton meter rakt ner, med gräs på ytan.

Men det massiva regnandet över Skåne för drygt en månad sedan plus söndagens nederbörd blev droppen som fick bägaren att svämma över:

Det var 40 startande i Falsterbo grand prix med 1,60 meter höga hinder. Regnet började falla drygt en timme före första start.

EM-klara Helen Lundbäck skulle ha fått ett formbesked av Madick men beslöt att inte rida, i samråd med förbundskaptenen Maria Gretzer.

När hälften hade ridit var det stora vattensamlingar på banan. Då hade ett ekipage, tysken Thomas Voss på Leonardo B, störtdykt. Frambenen försvann under hästen och Voss flög över hästens huvud. De klarade sig utan skador.

Strax efter kallade Wannius samman domare, banbyggare, lagledare och veterinär.

Det blev ändå ett slags tävling, om än avhuggen.

Förstaplatsen delades av holländaren Leon Thijssen på Olaf och Rolf-Göran Bengtsson på Quintero La Silla, hans andrahäst i EM om tre veckor.

Båda var felfria. De fick 125|000 kronor vardera. Övriga tre placerade fick vardera 40|000 kronor. Och resten av startfältet. även de som inte kunde rida, fick 6|000 kronor.

Svensken startade bland de första tio:

Drygt 52|000 åskådare har besökt tävlingsplatsen under veckan.

TT

Mer läsning

Annons