Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen borde växa

/

Annons

Visserligen dröjer det några veckor in på det nya året innan vi med visshet vet, men sannolikt kommer Dalarna att redovisa en befolkningsminskning för år 2011. Jag stöder min uppfattning på halvårssiffrorna då vi tvingades konstatera att en ganska långvarig positiv trend bröts. Vi var 55 invånare färre efter de sex första månaderna i jämförelse med 2011 och jag tror inte att vi lyckats ta tillbaka tappet när helårssiffran för 2011 blir officiell. Återstår att vilka kommuner som har förmått att påverka befolkningsutvecklingen i rätt riktning under de senaste sex månaderna. Jag blir inte ledsen om min prognos slår fel.

Länet har nu fem kommuner med fler än 20 000 invånare. Orsa och Älvdalen i sällskap med Vansbro fightas om att slippa jumboplatsen. För att säkerställa kommunernas möjligheter att förbli attraktiva i kommuninvånarnas ögon borde invånarantalet stiga. Det ställs redan i dag stora krav på en utbyggd samhällsservice och vi vet att den demografiska utvecklingen medför ökade påfrestningar på vård och omsorg. Drömmen är förstås att kunna locka barnfamiljer till den norra länsdelen. Det kräver att samhället och näringslivet i våra bygder erbjuder bra barnomsorg och skola liksom spännande jobb där det också finns utvecklingsmöjligheter.

Uppgiften att hitta nyckeln till framgång är rimligen inte bara våra politikers uppdrag. Det krävs samhällsbyggare på alla möjliga områden som i samsyn förmår att få kommunerna att blomstra. I många sammanhang utpekas besöksnäringen som den enskilt viktigaste näringsgrenen för tillväxt och befolkningsökning. Personligen är jag inte övertygad. Turismen kräver stora insatser av infrastruktur, den är känslig för klimatet och förr eller senare måste staten leva upp till fastställda ambitioner med en uppenbar risk att besöksnäringen kommer att drabbas av omfattande kostnadssegringar. Kanske inte i första hand för själva näringen, men för brukarna i form av höjda drivmedelskostnader och fordonsavgifter som kommer att avskräcka för längre transporter.

Jag tror mer på utveckling av vår skogs- och förädlingsindustri, liksom vår förmåga att använda ny teknik i utvecklingen av Dalarna. Besöksnäringen blir, tror jag, ett viktigt komplement.

Mer läsning

Annons