Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Region Dalarna vill inte låsa sig vid biogas

Det blir inget uttalat krav på biogasfordon i kollektivtrafiken de kommande tio åren. Det föreslår Region Dalarnas arbetsutskott. I stället ska anbudsföretagen föreslå lösningar som lever upp till de hårdare miljökraven.
– Att andelen fossilfritt bränsle ska var minst 20 procent vid ingången av det nya avtalet. Och 60 procent vid avtalsperiodens slut, säger ordförande Leif Nilsson.

Region Dalarnas ledning har tagit det första politiska beslutet om nästa års kollektivtrafikupphandling. Frågan under region Dalarnas arbetsutskottsmöte var om politikerna skulle förorda biogas i kollektivtrafiken i Dalarna, eller inte.

– Vi har kommit fram till att det kan bli oerhört kostsamt att låsa fast sig vid en lösning, som sedan kanske visar sig inte vara framtidens modell. Biogas är i dag en brist i Dalarna. Att bygga upp en anläggning skulle kosta stora pengar. Det är i praktiken bara Falun och Borlänge som skulle kunna gå i hamn med en sådan satsning, säger ordförande Leif Nilsson.

I stället ska ett direktiv i den kommande upphandlingen vara ett krav på minst 20 procent fossilfritt bränsle i fordonsflottan vid avtalstidens start. Kravet ska sedan öka successivt och vara minst 60 procent vid avtalstidens slut. Avtalet sträcker sig över åtta år - med möjlighet till en förlängning på två år.

– Det finns så många olika vägar att gå för att lösa detta. Det kan handla om vanligt drivmedel i kombination med el. Eller vätgas, Eller biogas. I dagsläget vet vi inte vad som blir framtidens lösning för att nå miljökraven och reducera användandet av fossilt bränsle. Därför tycker vi det är bättre att lösa det så här. Att anbudsföretagen tar fram förslag till lösningar i upphandlingen - och att vi sedan tittar på det och beslutar vem som får förtroendet att ansvara för kollektivttrafiken i Dalarna, säger Leif Nilsson.

I december ska högsta politiska ledningen för Region Dalarna, direktionen, fatta beslut om direktiven för kollektivtrafikupphandlingen, som ska vara klar under våren 2013.