Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens gruvsamordnare – Dalarna är möjligheternas län

_ Dalarna är möjligheternas län.
Så summerade regeringens gruvsamordnare Christina Lugnet sina intryck erter att hon besökt Garpenberg där Boliden bygger ut gruvan och Ludvika där återstart av järnmalmsgruvor är på gång 2015-2016.

I veckan har regeringens gruvsamordnare Christina Lugnet besökt Dalarna och informerats av, näringen, kommuner och Region Dalarna om återstarten av Bergslaghens gruvor och om planerna att använda Hedemora kommun och Bolidengruvan i Garpenberg som en hävstång för att få i gång utbildningarna till de nya gruvjobben.

– Gruvindustrin i Sverige har ett fantastiskt uppsving och räknar själva med att till 2025 tiodubbla produktionen, skapa 50000 nya jobb varav 10000 direkt i de nya gruvorna. Det är den utmaningen vi står inför och därför besöker jag alla Sveriges gruvlän.

Christina Lugnet ska lämna en första delrapport till regeringen 2013 och en slutrapport 2014 och parallellt med detta så håller Sverige på att ta fram en nationell gruvstrategi och under vägen är regeringens ambition att undanröja hindren för de nya jobben och gruvorna.

– Jag kände redan till Dalarnas växande turismnäring. Jag har lärt mig att Dalarna har ett mycket starkt näringsliv. I Ludvika träffade jag ABB som har en fantastisk utveckling och så har jag träffat direktörerna för Grängesberg Iron och Nordic Iron. Under onsdagen Bolidens Garpenbergsgruva och den satsning på gruvutbildning som sker i Hedemora kommun. Dalarna är möjligheternas län. Här finns också fantastiska boendemöjligheter och bra pendlingsavstånd jämfört med många andra gruvlän, säger Christina Lugnet som noterat att Dalarna sticker ut också när det gäller antalet varsel i Sverige.

– Det känns bra att ha varit här och fått en helhetsbild

Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson (S) var också påtagligt nöjd med besöket av regeringens gruvsamordnare:

– Vi måste lösa några saker. Kommunerna måste kunna få in den nya arbetskraften som behövs liksom turisterna till våra turistorter samtidigt som våra företag kan få ut sina grejor på världsmarknaden. Kan vi greja detta, och jag tror att vi tillsammans med regeringen kan klara det, säger Nilsson som anser att Christina Lugnet redan var väl insatt i problematiken med infrastrukturen som måste förstärkas.

Konkret handlar det om 80 nya gruvarbetarjobb i Garpenbergs nya gruva, 400 nya gruvarbetare vardera till de två återstartade järnmalmsgruvorna i Ludvika och att lösa ABB:s behov av 200 nya ingenjörer i Ludvika per år.

– Det är bråttom att få i gång utbildning till gruvorna. I Dalarna ska de återstartas 2015-2016. Här måste det gå snabbt, i Västmanland talar vi om återstart av gruvorna runt 2020 så utbildningar och infrastrukturen står överst här och sedan har regeringen ett paket på 200 miljoner till forskning och utveckling inom gruv- och stålindustrin, säger Lugnet

Hedemoras kommunalråd Ulf Hansson (S) berättar att kommunen tagit på sig rollen att göra Hedemora kommun till utbildningscentrum för de nya gruvjobben.

– En av de utbildningar inom Yrkeshögskolan vi startat hade 150 sökande till 25 platser. Ju mer konkreta gruvjobben blir desto fler ansökningar kommer vi att få. Vi står inför en jättelik utmaning, att hitta verkliga praktikplatser. Vi är jätteglada över den utbildningsort vi har tillgång till i Garpenbergsgruvan men vi skulle behöva betydligt fler praktikplatser för att möta gruvornas behov och simulatorer liksom i skogsindustrin har där man kan öva på att köra gruvmaskiner.

Region Dalarnas chef Göran Carlsson lät förstå att regionförbundet är mycket angelägna om att stötta gruvutbildningen och påpekade att Region Dalarna stöttat Högskolan Dalarnas stålforskningsprogram med 51 miljoner och att Hedemora fått tre till ett industriellt utvecklingsprojekt för industrier och kringnäringar runt gruvan. Så från Region Dalarna finns ett uttalat stöd till Hedemoras planer.

Gruvdirektör Christer Lindqvist som leder projektet med att återstarta gruvorna i Blötberget och Håksberg var mycket nöjd efter Lugnets besök,

– Vi hade ett synnerligen trevligt möte och hon har snabbt satt sig in i de frågor och utmaningar vi har. Hennes erfarenheter från sin kommun och som generaldirektör för Tillväxtverket blir utomordentligt viktigt i vår kommande miljötillståndsprocess. Dessutom kan hon tillväxtfrågor som få i ett land där vi sett att det inte finnas tillräckligt med svenskt riskkapital till gruvorna, säger Lindqvist.