Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen vill träffa Älvdalstalare

Tre gånger med tre års mellanrum har Europarådet uppmanat Sverige att undersöka om inte också Älvdalskan ska få status som ett språk. Nu ska regeringen ge dem det svar de inte anser att de fått. Ska älvdalskan äntligen erkännas som ett språk nu?

Annons

Ulum Dalska och Älvdalens kommun har åtskilliga gånger uppvaktat olika statsråd för att få älvdalska språket erkänt som just ett språk.

Till sitt stöd har man sedan flera år Europarådet, som åtminstone tre gånger har uppmanat de svenska myndigheterna att på allvar låta undersöka om inte också älvdalskan borde erkännas enligt fördraget om minoritets- och landsdelsspråk. Men de olika regeringarna har ännu inte sagt varken bu eller bä, en gång har man svarat att det redan är utrett, vilket det inte är.

Då Sverige anslöt sig till Europarådets konvention om minoritets- och regionalspråk gjordes en ordentlig vetenskaplig undersökning om de språk som nu erkänts som minoritetsspråk: finska, meänkieli (tornedalsfinska), samiska , romani chib och jiddisch.

När det gäller Älvdalska klumpades det ihop med andra dialekter som skånska, göteborgska med flera och utan att undersöka Älvdalskan menade man att det var en dialekt och att den inte skulle omfattas av Europarådets konvention.

Sedan dess har Ulum Dalska och kommunen, med Yair Sapir som samordnare, upprepade gånger uppvaktat olika statsråd och politiker med krav om att regeringen ska göra den utredning, tillsammans med talarna, som Europarådet alltså krävt under omkring tio års tid.

Alla dessa uppvaktningar har dock skett på initiativ av de älvalsktalande.

Men, efter förar årets uppvaktning av statsrådet Erik Ullenhag kändes det lite mer positivt enligt Yair Sapir, som berättade att man fick ett löfte om att få saken ordentligt utredd.

Nyligen fick så Yair Sapir ett mejl där regeringen ville träffa företrädare för de som talar Älvdalska.

Den 14 mars ska nu en delegation från Älvdalen på nytt besöka regeringskansliet och träffa företrädare för Arbetsmarknadsdepartementet, som har hand om denna fråga, för att propagera för att Älvdalska ska erkännas som ett språk. Deltagarna från Älvdalen är: deltagarna är Karin Trapp, Sven-Olov Åsberg, Ulla Schütt, Emil Eriksson, Charlotta Vikman, Anna-Lena Sjölund och samordnaren Yair Sapir.

Anna-Lena Sjölund på regeringskansliet Anna-Lena Sjölund, på regeringskansliet bekräftar att regeringen bjudit in dem till mötet 14 mars.

– Ja, vi har bjudit in dem. Bakgrunden är att Europarådet rekommenderat att Sverige ska titta närmare på frågan.

– Vad utgången blir kan jag självklart inte säga innan mötet, men det ska ge oss en del av underlaget till det svar vi ska ge till Europarådet i höst, säger hon.

Yair Sapir säger:

– Ulum Dalska och Älvdalens kommuns inställning är att älvdalskan mycket väl uppfyller de kriterier som Europarådets fördrag ställer på landsdels- och minoritetsspråk, nämligen att språket talas av hävd i ett begränsat territorium och skiljer sig avsevärt från huvudspråket.