Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen vill minska vargstammen

Sverige ska bara ha 180 vargar i i framtiden, föreslår miljöminister Lena Ek

Den nuvarande stammen på 300 vargar måste därmed minskas kraftigt.

Miljöorganisationerna är upprörda och en hård strid i frågan kan väntas.
Lena Eks förslag bygger på en ny forskaranalys som har lämnats in till Naturvårdsverket. Forskarna har bedömt artens framtid utifrån två tänkta scenarion, där stammen omfattar antingen 380 eller 180 vargar.
Utifrån analysen drar Naturvårdsverket slutsatsen att 380 vargar behövs om stammen ska vara långsiktigt livskraftig.
Forskarna slår fast att en mindre vargstam skulle kräva ständiga genetiska förstärkningar för att vara livskraftig. Invandringstakten måste också vara mycket högre än hittills.
Miljöminister Lena Ek har dock redan bestämt sig. Hon kommer att rekommendera den lägre siffran, en stam på 180 vargar.
– Den ligger ganska nära det riksdagsbeslut vi har i dag, på 210 vargar, säger Ek.
Kraftig avskjutning
Hon säger sig vara medveten om att detta kommer att kräva hårt arbete, med ständig utsättning av vargvalpar.
Hennes beslut innebär att regeringen lägger sig nära det tak Jägareförbundet vill ha för vargstammen, 150 vargar. Det innebär också att den nuvarande stammen på uppemot 300 vargar måste skjutas ned kraftigt.
– Det här tar några år att förverkliga, säger Ek.
Viltsamordnare Ruona Burman på Naturvårdsverket säger att verket har tittat på EU:s art- och habitatdirektiv. Att hålla nivån på 180 vargar och samtidigt följa direktivets krav förutsätter en hög invandringstakt, vilket inte är fallet i dag. Det fordrar också mycket arbete, enligt Burman.
– Det är svårt att arbeta med återkommande genetiska förstärkningar. Vi kan inte förlita oss på djurparkerna, säger Burman.
Tyst i luren
Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, blir först alldeles tyst i luren när TT ringer och återger Lena Eks uttalande.
– Jag är mållös. Sverige var ju nära att dras inför EU-domstolen för taket på 210 djur. Nu går hon ned till en lägre siffra som saknar allt vetenskapligt stöd. Detta är fruktansvärt, säger han och lägger till att Sverige nu riskerar att bli fällt i EU:s domstol.
Tom Arnbom på Världsnaturfonden (WWF) är lika kritisk:
– Detta kommer att leda till en konflikt mycket värre än vad den varit tidigare, säger han.
På Jägareförbundet är man dock mycket nöjda med miljöministerns rekommendation.
– Det är en siffra vi kan leva med. 180 vargar är absolut tillräckligt många, säger förbundets ordförande Björn Sprängare.