Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen vill göra det lättare att avlägsna tiggare: "Det gäller att sätta stopp"

Regeringen vill göra det lättare att avlägsna tiggare från otillåtna bosättningar på privat mark rapporterar Dagens Nyheter. Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli i år.

På måndag lämnar regeringen in en remiss till lagrådet där innebörden är att göra det lättare att avlägsna personer som bosatt sig otillåtet på privat mark skriver Dagens Nyheter. Regeringens förhoppning med den förslagna lagen är att minska tiggeriet i Sverige då majoriteten av de otillåtna bosättningarna uppförs av tiggande romer.

– Om vi inte stävjar det här riskerar vi att få kåkstäder, det gäller att sätta stopp, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Dagens Nyheter.

Med de nuvarande reglerna kan det varaa svårt för privata markägare att avhysa personer som otillåtet bosatt sig på marken.

I regeringens lagförslag är det inte längre ett krav att de som bosatt sig måste identifiera sig.

Något tiggeriförbud är inte aktuellt i nuläget uppger justitieministern. Men enligt DN bedömer han att antalet tiggare kommer att minska som en effekt av det nya lagförslaget.

– Det får man förutsätta. Om det blir svårare att upprätta de här bosättningarna så kommer det totala antalet tiggare att minska och därmed också problemet, säger han till tidningen.