Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Regeringen tar kritiken på stort allvar"

– Upprepad kritik är ju självklart allvarligare. Jag kan inte ge något skarpt löfte, men vi tar rapporten på stort allvar.

Annons

Det säger arbetsmarknadsdepartementets politiskt sakkunnige, Andreas Bergström, till Mora Tidning på torsdagen.

– Vi har inte hunnit detaljstudera rapporten från Europarådet ännu, men när det gäller älvdalskan säger de att det inte duger, det vi gjort efter den tidigare kritiken från dem, säger Andreas Bergström.

– Det är många frågor som måste besvaras innan vi kan fatta beslut om detta: vad som ska göras, vad det kostar och i vilken form det ska göras bland annat.

– Något beslut kan inte fattas direkt, vi måste studera kritiken, som ju självklart är allvarligare eftersom den upprepats flera gånger, säger han.

– Men även om inte regeringen fattat något beslut om Älvdalska är en dialekt, ett minoritetsspråk eller regionalt språk, så hindrar det inte kommunen att agera.

– Jag är faktiskt förvånad över att det inte finns tvåspråkig förskola i Älvdalen och att barnen inte får möjlighet att lära sig älvdalska i skolan. För det finns inga hinder, snarare tvärtom, säger Andreas Bergström.