Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen svarar Roza Güclü Hedin (S) om ökat engagemang för fred i Turkiet

Regeringen ska engagera sig mer för en fredlig utveckling i Turkiet. Det lovar utrikesministern.
– Bra. Detta har uppmärksammats i Turkiet, säger dalariksdagsledamoten Roza Güclü Hedin (S).

Annons

För två veckor sedan krävde dalariksdagsledamoten Roza Glüclü Hedin att regeringen tydligare tar ställning mot våldsutvecklingen i Turkiet.

Nu svarar utrikesminister Margot Wallström.

– Det är djupt oroande att stridigheterna mellan den turkiska regeringen och PKK fortsätter. Tendensen är att motsättningarna tilltar i intensitet och omfattning och civila drabbas hårt. Det är avgörande att fredsprocessen snarast återupptas, säger Margot Wallström i sitt skriftliga svar.

Regeringen vill att EU sätter press på Turkiet för att få till stånd ett eldupphör.

– Sveriges främsta möjlighet att ha inflytande på utvecklingen i Turkiet går genom landets EU-närmande, som innehåller tydliga kriterier och villkor på centrala områden som rättsstat, demokrati och mänskliga rättigheter. Ett utvecklat samarbete mellan EU och Turkiet ger EU ökade möjligheter att ställa krav och påverka utvecklingen i Turkiet i positiv riktning, inklusive mot ett återupptagande av fredsprocessen, menar Wallström.

Läs även: Kurder från Dalarna demonstrerade för att lyfta situationen i Turkiet

Regeringen betonar att Sverige har goda kontakter med båda sidor i den kurd-turkiska konflikten.

– Sverige har en viktig roll genom våra goda kontakter både med den turkiska regeringen och med delar av oppositionen. Regeringen ämnar fortsätta utveckla vår bilaterala relation med den turkiska regeringen, vår dialog med HDP och den övriga kurdiska oppositionen samt med andra relevanta politiska krafter i Turkiet.

– Sverige stödjer också det civila samhället som verkar för en demokratisk utveckling, där rättigheter för olika befolkningsgrupper, inklusive den kurdiska, ingår som en viktig del. Det är min avsikt att fördjupa dessa bilaterala kontaktytor under det kommande året, säger utrikesminister Margot Wallström i sitt svar.

Roza Güclü Hedin hoppas att den svenska regeringens inställning kan bidra till en fredlig utveckling. Just nu går utvecklingen i och kring Turkiet åt motsatt håll. Inte minst sedan Turkiet i inlett en operationer mot kurdiska peshmergastyrkor i norra Syrien.

– Det som är bra är att regeringen betonar respekten för mänskliga rättigheter och att Sverige ska fördjupa samtalen med parterna. Detta har också uppmärksammats i Turkiet, där tidningar säger att Sverige "riktat sina ögon" mot regionen.

– Samtidigt skulle jag ljuga om jag sa att jag inte var orolig. Utvecklingen går mot fel håll i och med Turkiets upptrappning mot peshmerga (YPG) i Syrien. Det är kontraproduktivt i kampen mot daesch (Isis), säger hon.

Hon sätter hoppet till att fler länder agerar som Sverige.

– Det som är positivt är att flera stora länder också börjat höja sina röster för en fredlig utveckling i Turkiet, säger hon.

Det bor uppskattningsvis mellan 30-40 miljoner kurder i Turkiet, Syrien, Irak och Iran - varav största andelen cirka 20 miljoner i Turkiet.

– Många har över åren flytt och lever i diaspora (förskingring). I Sverige finns uppskattningsvis mellan 170 000 och 190 000 med kurdisk bakgrund, varav mellan 4 000 och 5 000 i Dalarna. Jag är en av många som har släkt i området, säger dalariksdagsledamoten Roza Güclü Hedin.