Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen följer fel moralisk kompass

Personer som byter kön, blir i fortsättningen tvungna att sterilisera sig. Trots att det finns en bred majoritet i riksdagen för att ta bort kravet på sterilisering vid könsbyte, skjuter regeringen på beslutet med motiveringen att frågan behöver utredas ytterligare. Göran Hägglund och Kristdemokraterna fick därmed sin vilja igenom.

Frågan är givetvis kontroversiell. I praktiken kan alltså en man, som tidigare varit biologisk kvinna, föda fram ett barn eftersom livmodern inte tas bort vid könsbytet.

Att KD hävdar att frågan är juridiskt komplicerad är inget annat än en rökridå. De borgerliga riksdagsledamöterna måste dock bestämma sig snart eftersom Miljöpartiet snart lägger fram en motion där ett färdigt lagförslag från Socialstyrelsens utredning finns med.

Lagen om tvångssterilisering är både föråldrad och makaber. Det är synd att de övriga borgerliga partierna har duckat i frågan och låtit KD:s moraliska kompass styra dem bort från grundtankar om mänskliga rättigheter.