Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reformera systemet med nämndemän

Beslutet i Södertälje om rättegången som måste tas om riktar strålkastarljuset på nämndemannasystemet. Att det finns problem är inget argument för att hela nämndemannasystemet ska avskaffas. Nämndemännens två huvudsakliga uppgifter är att dels bidra till att domstolarnas avgöranden ligger i linje med allmänna värderingar i samhället, dels att de ska tillgodose medborgarnas intresse av insyn i domstolarnas verksamhet.

Problemet är att konstruktionen inte fungerar som det är tänkt. För att fullgöra sitt uppdrag är det viktigt att nämndemannakåren är representativ för befolkningen som helhet. De senaste åren har flera försök gjorts för att bredda rekryteringen, men resultaten imponerar inte. Systemet med att nämndemän måste nomineras av ett politiskt parti begränsar urvalet.

Sammanblandningen av den politiska och dömande makten är olycklig, eftersom den kan ge intryck av att domstolarna är politiserade. I takt med att partiernas medlemsregister tunnas ur är det inte ovanligt att nämndemännen även sitter med i politiska nämnder. Uppgifterna är oförenliga, det säger sunt förnuft.

Rekryteringsförfarandet förfarandet borde därför förnyas.