Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reflex en billig livförsäkring

Har du inte satt på reflexerna än är det hög tid att göra det både på dig själv och på hunden.
Det råder polisens presstalesman Bo Eriksson, som gärna ser väst på både hund och ägare längs vägarna i år.
Och han vill påminna innan det behöver hända en allvarlig olycka.

- Det här är den farligaste tiden, då mörkret smyger sig över oss innan vi själva fattar det. Fortfarande trevar därför många i mörkret utan att ge sig tillkänna, framhåller Bo Eriksson.

Lite ljusare blir det när snön lagt sig, men just nu är det becksvart. Hundägare är ett tåligt släkte, som är ute i alla väder, och verkligen behöver lysa upp både sig själva och hundarna.

När det gäller hund vill Bo Eriksson förutom väst också tipsa om reflexkopplet, som är i ständig rörelse i luften och förbinder hund och ägare på ett "lysande" sätt.

- Reflexer är den billigaste livförsäkringen för både dig och din hund intygar hundägaren Maj Ardesjö på kvällspromenad med lilla femåriga Iris.

Hon arbetar till vardags med djurskydd på länsstyrelsen och bor i närheten av Lilltorpet i Falun Här saknas det bitvis belysning, men med reflexväst, och flätat reflexkoppel på Iris och strips runt benen på sig själv känner hon sig trygg.

- Försök också trotsa modet och undvik svarta kläder så långt det går i mörkret, tipsar Maj som vet att för hundägare finns inget dåligt väder utan bara dåliga kläder.

Hennes Iris är en liten femårig dvärgpudel, och som sådan också lite frusen av sig. Då sitter ett skräddarsytt täcke bra under västen på kvällspromenaden.

- Många småhundar behöver hjälp att hålla värmen redan när temperaturen kryper ner mot noll. Då får man hjälpa dem traven med passande utrustning, säger Maj.

Hon är noga med att framhålla att det är lika viktigt för hunden att komma ut och få röra på sig varje dag året om. Även om man naturligtvis får anpassa tiden för utevistelsen efter hundens behov av motion och hur blött eller kallt det är.

Mörkret till trots är vintern för många lite robustare hundar den bästa tiden på hela året. Värda att tänka lite extra på nu är tassarna, som tar stryk av fruset underlag, vägsalt och skarsnö.

Det finns bra salvor för som hjälper till att hålla trampdynorna mjuka och sprickfria, och ännu bättre blir salvan kompletterad med hundfolkets universalmedel druvkärnolja.

En halv matsked till maten två gånger om dagen per 10 kilo hund är rekommenderad dos under den hårdaste tiden på året.

Och det är dags att börja nu!