Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reebok-Jofa drar ner stort i Malung

/
  • De fackliga företrädarna vid Reebok-Jofa från vänster Jan Persson, IF Metall, Karin Gustafsson, Unionen, och Göran Paulsson, Ledarna, har inte lyckats övertyga företagsledningen om att det är mest lönsamt att ha kvar kontor och produktion i Malung.
  • De planerade nedskärningarna vid Reebok Jofa drivs vidare och en stor del av jobben åker redan i sommar.
  • Jofa-hjälmar, en mer än 50-årigvärldskänd produktion som nu håller på att försvinna från Malung.
  • Den välbekanta jättehjälmen på taket till Jofafabriken i Malung, en stolt symbol för en 50-årig produktion som nått världsrykte.

Nedläggningen av kontoret och produktionen vid Adidas-ägda Reebok-Jofa i Malung fortsätter enligt plan. 50 av närmare 70-talet jobb försvinner till semestern.

Annons

Det var beskedet som personalchefen Anders Larsson lämnade vid en information till hela den samlade Jofa-personalen på måndagsförmiddagen. Besvikelsen var stor bland anställda som hoppats att man skulle kunna ändra företagsledningens planer.

Det känns som att det inte spelar någon roll vad vi kan visa om lönsamheten. Det är nog bara någon naturkatastrof som kan ändra på det här, säger de fackliga företrädarna som verkar uppgivna.

Ännu är inga Jofaanställda i Malung uppsagda. Däremot har företaget lagt varsel om att 50 tjänster kommer att försvinna, 25 på kontoret och 25 på fabriken.

Kontoret samlas till Stockholm och produktionen hamnar i Kina. Lagret blir kvar, i alla fall tills vidare, i Malung, där företaget har hyreskontrakt på sina lokaler till och med 2015.

De fackliga företrädarna i Malung – Jan Persson för IF Metall, Karin Gustafsson för Unionen och Göran Paulsson från Ledarna – konstaterar att det har varit svårt att övertyga företagsledningen om nyttan och möjligheterna med att behålla verksamheten i Malung. Ingen i den nuvarande företagsledningen tycks ha haft något engagemang för att ens försöka rädda den anrika Malungsfabriken.

– Tidigare har man uteslutande talat om att det är lönsamheten som räknas. När vi kan visa att det är lönsamt att ha kvar Jofa i Malung så talar man i stället om att det är strategiska beslut som ligger bakom förändringarna, säger de.

I slutet av november kunde de fackliga organisationerna redovisa en utredning som gjorts av en löntagarkonsult. Den visade på att det bästa för företaget är att behålla verksamheten i Malung.

– Men den rapporten gav inget större intryck på företagsledningen, som förkastade den efter bara någon timme och närmast avfärdade den ordagrant som blablabla.

Leveranssäkerhet och kvalitet i produktionen är heller inget som övertygat på ledningen. trots att man bland annat i Malung under 2011 har fått göra om 10 000-tals Kinaproducerade hjälmar – för att de inte hållit måttet kvalitetsmässigt.

Samtidigt som fabriken i Malung går mot nedläggning så strömmar ordrarna på hockeyskydd in från Kanada. Där har man tydligen upptäckt att det närmar sig sista chansen att köpa riktiga Jofa-skydd. Jofa har varit ett begrepp inom hockeyvärlden sedan cirka 50 år då "VM-hjälmen" såg dagens ljus.

– Vi har så mycket ordrar nu att det är tveksamt om vi kommer att hinna producera allt innan produktionen ska stängas.

– Att lägga ner Jofaproduktionen är inte bara för Malung ett hårt slag. Vi anser att det också rycker undan grundfundamentet för hela ishockeyverksamheten inom Reebok Europa.

Mer läsning

Annons