Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redovisa apoteksundersökningen!

Sverige har sedan 1766 en princip om öppenhet och transparens i den kommunala verksamheten och statsförvaltningen. Principen kallas allmänt för offentlighetsprincipen och den är inskriven i tryckfrihetsförordningen som är en av våra grundlagar. Vår svenska tryckfrihetsförordning från 1766 är den äldsta i sitt slag i världen.

Sedan lång tid tillbaka har syftet med denna princip varit att allmänheten ska kunna ta del av allmänna handlingar inom den offentliga sektorn och på så sätt ta del av vad som händer i våra gemensamt finansierade verksamheter. Motivet till öppenheten är också att motverka ett korrupt beteende inom verksamheten samt att våra skattepengar används på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, det vill säga, att vi på bästa och effektivaste sätt får ut så mycket som möjligt av varje skattekrona vi sätter in i det offentliga systemet.

På ett område har inte offentlighetsprincipen hängt med och det får vi nog skylla våra beslutsfattare för. Det är när offentliga medel och verksamhetsområden förs över till den privata sektorn. Där syftet är att offentliga tjänster ska produceras av privata aktörer på en inte alltid fungerande konkurrensutsatt marknad. Ofta en marknad som består av ett fåtal aktörer (ett oligopol) och där prisbildningen i den nya marknaden fungerar dåligt. Ett sådant fall är det före detta apoteksmonopolet. Här får inte vi medborgare ta del av de fel och brister som begås i förhållande till oss som kunder.

Motiveringen till detta är att det kan skada de enskilda apoteksföretagen om vi får veta vilka fel som apoteksbolagen begår. Det finns ingen öppenhet och transparens i detta fall. Vi som medborgare som är vana vid öppen och transparens måste därför acceptera att det endast är Läkemedelsverket som har insyn i hur verksamheten bedrivs. Det är naturligtvis helt barockt att vi sagt upp delar av vår offentliga insyn när i grunden offentlig verksamhet förts över till den privata sektorn.

Jag är övertygad om att vi alla vill veta hur våra skattepengar används även inom det gamla apoteksmonopolet. Tyvärr verkar denna insikt ännu inte drabbat socialminister Göran Hägglund.

Joakim Andersson

från Borlänge är krögare och före detta internrevisor med inriktning bland annat på offentlighet och sekretess.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel