Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redo att möta tuffaste backen

Rettenbachglaciären ovanför Sölden är en av världscupens tuffaste hang för herrarna och ett av få hang där herrar och damer kör i samma pist.
– Jag tyckte inte den verkade så brant som alla pratat om, säger Nathalie Eklind efter att hon fått gjort sitt första friåk i den för hennes del helt ny backen.

Dalatjejerna Natahalie Eklund, Leksand och Anna Swenn Larsson, Rättvik, tog platserna i världscuppremiären efter att ha träningstävlat. Fem svenska tjejer körde om tre platser och det blev Nattis och Anna tillsammans med Magdalena Fjällström. Tre unga åkare som nu får chansen sedan Anja Pärson lagt av. I Sölden saknas även skadade Sara Hector, så onekligen är det ett generationsskifte i den svenska alpina sporten. Med i Sölden är samtidigt Maria Pietilä Holmer som nu är tillbaka efter skadan ifjol och Jessica Lindell Vikarby och Frida Hansdotter.

På fredagen fick Anna och Nattis chansen att för första gången känna på den omtalade Rettenbachglaciären med två branter, varav den ena riktigt tuff samt ett avslutande glidparti in mot målet.

– Jag trodde den skulle vara brantare, men det här var ju fint, konstaterade "Nattis" lugnt och Anna instämde.

De två unga friskusarna, 20 och 21 år gamla, rädds inte världscupens tuffaste dampist.

– Det gäller att våga satsa, säger "Nattis".

– Kommer man bara in i banan så gäller det att vara i rätt position, menar Anna.

De två har inga storslalomresultat att luta sig emot i världscupen, men skillnaden mellan succé och bortglömd är liten i den alpina världen. För "Nattis" handlade det om tre hundradelar från att få köra andra åket i Åres storslalom i vintras. Det följde hon sedan upp med att vara elva dagen efter i slalom, hennes bästa resultat hittills.

– Visst är det slalom som det gått bäst i, men jag är inte enbart slalomåkare. Jag tränar lika mycket storslalom, säger "Nattis".

Anna har startat sex gånger i storslalom och i de sista har det varit nära att hon skulle få visa att hon också är en duktig storslalomåkare. I Åre var hon några hundradelar efter Nattis på en 32:a plats.

– Nog kan vi åka storslalom, men för min del känns det lite bättre i slalom, säger Anna.

Utan tvekan kan de köra utan press på sig i dagens premiär, om nu inte det busväder som dragit in över Sölden sätter stopp för tävlingen. Anna och "Nattis" får starta med höga startnummer, men båda hävdar att de har en bra chans.

Annars blir det deras tur när världscupen fortsätter i finska Levi om två veckor.