Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redaktionschefen chattade om nätkommentarer

Kränkning eller konstruktiv debatt? Åsikterna om kommentarsfunktionen på DT.se var många när redaktionschef Ewa Wirén chattade med läsarna under tisdagseftermiddagen.

Alla frågor och svar från om öppna kommentarer!

Under chatten framfördes mycket kritik mot den anonyma kommentarsfunktion som finns på bland annat DT.se. Läsarna påtalade hur kränkningar, rasistiska inlägg och personangrepp förekommit på sajten, innan de hunnit plockas bort via efterhandmoderering. Ewa Wirén fick vid flera tillfällen försvara DT:s hållning om att bevara den öppna debatten.

– Det är mycket sådana synpunkter som kommit upp sedan händelserna i Norge-tragedin. Men de inlägg som innehåller rasistiska kommentarer får inte skymma all den övriga debatten. Jag kan inte förstå att man stänger ner en hel sida för kommentarer. Då stänger man av det demokatiska samtalet.

– Även om man stänger sin sajt för kommentarer så finns åsikterna kvar. Ibland kan de visserligen få viss uppbackning av andra. Men den som sitter ensam hemma och hatar möter aldrig något motstånd. Jag tror att det är farligare.

Ewa Wirén menar att kommentarsfälten och dialogen på nätet fyller en viktig demokratisk funktion och ger som exempel den politikerchatt som DT hade under valet i höstas.

– Där diskuterades konkreta vardagsfrågor. Det är fantastiskt att kunna lufta sina åsikter med andra människor. Var kan man göra det om inte här hos oss? Ingenstans. Det är ett ständigt åsiktsutbyte som jag är beredd att försvara i alla sammanhang.

Över huvud taget är DT:s redaktionschef nöjd med chatten och de synpunkter hon fått.

– Det är alltid spänannde att prata med läsarna oavsett om det är på Ica eller på nätet. Alla som chattade ville främja debatt, det är formen vi har olika åsikter om.