Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättvisekampen fyller 40

Ett kärt återseende när före detta konsulenten Kerstin Stenberg besöker Kommunala handikapprådet efter 45 år på jubileumsfirandet.
– Mycket arbete ligger framför oss om handikappade ska kunna delta i samhället på mer rättvisa villkor, säger hon.

Kerstin Stenberg arbetade som konsulent på handikappsrådet i Falun under sextio- och sjuttiotalet. Hon minns det som en tid av stora förändringar när handikappades rättigheter började prioriteras. Rådets nuvarande handikappskonsult Barbro Ödlund ville gärna bjuda Kerstin Stenberg på deras 40-års jubileum, men hade ingen aning om hur de skulle komma i kontakt med varandra. Kerstin Stenberg flyttade nämligen ifrån Falun för länge sen och Barbro Ödlund kände inte till att hon flyttat tillbaka hit i mitten av september. Av en slump hörde Kerstin Stenberg talas om kommunala handikapprådets 40- års jubileum genom lokalnyheterna och bestämde sig för att besöka evenemanget.

– Det känns bra att vara här och se vilka som arbetar med handikappades rättigheter nu för tiden, lite nervöst också för jag känner knappt igen någon. Jag hoppas att kampen fortsatt, men det finns mycket mer kvar att göra när det gäller samhällsanpassning. Allt för många lokaler är fortfarande oåtkomliga för tillexempel människor i rullstol, det känns inte särskilt modernt, säger Kerstin Stenberg.

Ordförande för handikapprådet i Falun är kommunalrådet Susanne Norberg. Enlig henne är den viktigaste aspekten av rådets arbete samarbetet med kommunens olika nämnder och förvaltningar.

– Genom att involvera alla olika avdelningar influeras hela kommunens arbete av handikapperspektivet. Vi måste lägga mycket tanke i stadsbygget om Falun ska bli en tillgänglig stad, säger hon och nämner Faluns nya resecentrum som ett projekt där åtkomligheten varit prioriterat.