Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättviksbördig fick miljöpris av kungen

När kung Carl XVI Gustaf i torsdags vid en kunglig galamiddag i New York fick dela ut Svensk-Amerikanska handelskammaren i New Yorks stora miljöpris – The 2012 SACC New York - Doloitte Green Award – var det Rättviskbördige Hans Hassle som fick mottaga priset.

Hans Hassle ingår i Meteorums styrgrupp och är vd för det svensk-amerikanska företaget Plantagon.

Green Award delas årligen ut till ett svenskt företag med en barnbrytande "grön" uppfinning eller teknik inom livsmedelssektorn.

Plantagon International är verksamt inom den urbana jordbrukssektorn och är en global innovation inom vertikal odling. Plantagon vertikala växthus minimerar behovet av energi, vatten och bekämpningsmedel. Den negativa miljöpåverkan växthusen har är mycket låg och eftersom produkterna levereras direkt till stadens konsumenter minimeras transportkostnaderna. Konceptet är dagligen, färska, ekologiska grönsaker som levereras direkt till konsumenterna.

– Jag är oerhört rörd och hedrad över att Plantagon har erkänts av SACC New York-Deloitte Green Award. Det är också fantastiskt att ett litet företag som Plantagon inte bara har blivit ledande inom ett nytt område som Urban Agriculture, utan också kan fungera som en modell för hållbar verksamhet och ledarskap ", säger Hans Hassle.

Plantagon tilldelas Green Award som ett erkännande av sin vertikala, yteffektiva växthuslösning för stadsområden. Deras automatiserade växthus är mer lönsamma och har åtskilligt större skördar per markyta som används än traditionella växthus.

– Vi tror att Plantagon Greenhouse dramatiskt kommer att förändra sättet vi ser och producera ekologisk mat på. Urban Agriculture är lösningen på den ökande efterfrågan på livsmedel i megastäder i framtiden, spår Hassle.

Kung Carl XVI Gustaf är beskyddare av Green Summit och deltog i evenemanget med drottning Silvia och prinsessan Madeleine. Den kungliga galamiddagen hölls på Mandarin Oriental Hotel nära Central Park.