Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill höja låga löner

/
  • Ensam man. Kenneth Johansson, ordförande i socialutskottet pratade vård och äldreomsrog under Centerkvinnornas distriktsstämma.
  • Centerkvinnor. Sofia Karlsson, politisk sekreterare och ombudsman för centerpartiet och ordförande för Centerkvinnorna Dalarna Lena Reyier Ingman.

Annons

Anders Åkerlund, präst och aktiv centerpartist inledde stämman med att tala om jämlikhet och om att lyfta varandra, ge varandra stöd för att hjälpa varandra vidare. Han pratade även om sina resor i Afrika.

Sofia Carlsson politisk sakkunnig i jordbruksdepartementet var stämmans flera gäster och hon talade om jorbruks-och jämställdhetsfrågor. Just kombinationen jordbruk och jämställdhet är speciellt intressant, anser Lena Reyier-Ingman.

-Centerpartiet består i många avseenden av företagare och även småföretagare om krångligt regelverk och de problem företagare stöter på är en fråga som ofta kvinnor möter i sina företag och verksamheter. Här vill vi underlätta och förenkla för att det ska bli lättare att vara företagare.

Årets kvinnliga företagare utsågs av Centerkvinnorna och det blev Annette Riesbeck som driver en reklambyrå tillsammans med sin man i Rättvik. Anette är även styrelseordförande i Närvik Rättvik.

-Annette fick priset för att hon är en god förebild för andra kvinnliga företagare och hon vill även dela med sig och stötta andra kvinnor i sitt företagande.

-Hon talade bland annat om att kvinnor behöver bli bättre på "ryggdunkade" och klapp på axeln, "vad duktig du är". Jag tror det kan vara svårt att ibland vara generös på grund av att många kämpat mycket hårt för att nå dit de vill och är rädda för att mista något, man är rädd om det man lyckats nå, säger Lena Reyier Ingman.

Centerkvinnarna arbetar också för att de lägsta kvinnolönerna måste höjas. Detta arbetar Lena för även som andre vice ordförande i förbundsstyrelsen och oppositionsråd i Borlänge.

Ordförande i socialutskottet Kenneth Johansson besökte också stämman och han talade om äldrevård och om den nya valfriheten inom vård och omsorg, bland annat alternativa driftsformer inom vården och valfrihet för äldre att välja boende.

-En mycket viktig fråga för Cenerpartiet är kravet på att höjda de lästa pensionerna som ofta drabbar kvinnor, säger Kenneth Johansson.

De 40 ombuden dom höll stämman i Hantverksbyn i Rättvik passade på att besöka olika hantverkare där och de antog även ett uttalande och det handlar om pensionerna, detta med anledning av regeringsförhandlingarna inför vårbudgeten. Uttalandet i sin helhet kommer i början av veckan.

Till styrelsen valdes:

Lena Reyier-Ingman, ordförande, Borlänge

Christina Bröms, vice ordförande, Mora

Monika Pettersson, ordinarie ledamot, Avesta

Solveig Johansson, ordinarie ledamot, Avesta

Joanna Stridh, ordinarie ledamot, Hedemora

Anna-Stina Wikström, ordinarie ledamot, Malung

Jenny Gotthardsson, ordinarie ledamot, Hedemora

Helena Eriksson, ersättare, Gustafs

Helga Berg, NY ersättare, Malung

Sofia Karlsson, NY ersättare, Dala-Floda

Mer läsning

Annons