Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargvarning i Västgärde

/
  • Evelonor. Riitta med det svarta lammet tillsammans med 5-åriga dottern Evelina med det vita lammet hon själv förlöste och döpte till just Evelina
  • Full uppsikt. Riitta Laitinen och dottern Evelina vaktar fåren både dag och natt efter vargbesöket

Annons

Det var förra lördagen som en närgången varg skapade oro bland Riittas djur.

- Vi märkte att fåren började bli oroliga vid fyratiden på eftermiddagen, berättar Riitta Laitinen som flyttade från Stockholm och Djurgården med sina djur så sent som i januari.

De vanligtvis så lugna djuren, som mest ligger i lugn och ro och idisslar, började plötsligt bli oroliga.

Ett par timmar senare ökade oron ytterligare bland tackor och lamm.

- Det var mycket konstigt. Djuren bääade mycket.

Samma kväll hade Riitta bjudit in till middag och bland gästerna fanns många erfarna jägare. Alla konstaterade att djurens beteende inte var normalt. Plötsligt ökade oron ännu mer hos djuren. Senare hittades en lammunge död vid vindskjulet och ungtackan sprang villrådigt omkring.

- Ungtackan som annars brukar vara så lugn sprang omkring panikslagen när jag kom.

Riitta och några av gästerna började se sig omkring och upptäckte språngspår vid fårstängslet i skaren efter vargen. Att det var vargspår var det ingen tvekan om. Vargattacken resulterade sannolikt i att ungtackan i ren panik födde det lilla lammet för tidigt.

Efter den omtumlande händelsen är Riitta Laitinen på sin vakt. Belysning har satts upp i rasthagen. I vindskjulet ljuder radion och själv spanar Riitta flera gånger varje natt efter vargen. Spåren i skaren tyder på att det var en ensam varg i grannskapet.

Mer läsning

Annons