Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargslagna älgar ska övervakas med kameror

Annons

Tanken är att sätta ut kamerorna vid olika vargslagna älgkadaver. Ändamålet är att se vilka andra vilda arter - och hur ofta dessa - nyttjar de vargslagna älgarna. Med kameraövervakning minimeras de störningar som kan påverka forskningen negativt.

- Det handlar om att se mer brett på forskningen kring varg. Vad betyder vargetableringen för andra arter? Vi vet att vissa arter gynnas - andra missgynnas. Vi vill veta mer om detta, säger Håkan Sand vid Skandinaviska vargforskningsprojektet, i Grimsö forskningsstation.

Länsstyrelsen Dalarna vill nu veta hur de berörda kommunerna i länet ser på saken. Inom en månad ska ett svar skickas till länsstyrelsens rättsenhet.

Övervakningen är tänkt att ske under perioder på 8 till 10 veckor, fördelade över hela året, under de kommande fyra åren. Övervakningen ska genomföras i flera olika vargrevir i länet. Kameran ska sättas ut vid de älgar som länets GPS-märkta vargarna slagit.

De berörda kommunerna i länet är alla utom Malung, Mora, Älvdalen och Orsa.

- Det beror på att det är i dessa fyra kommuner inte finns några stationära GPS-märkta vargar. Det är genom GPS vi hittar de kadaverplatser där vi vill sätta ut våra kameror, säger Håkan Sand.

Projektet ansöker samtidigt om dispens från att märka ut kameraplatserna med skyltar, vilket indirekt kan störa forskningsprojektet.

Västmanland, Värmland och Örebro län har redan sagt ja till projektet.

- Det är i princip bara Dalarna vi väntar på, säger projektledaren Håkan Sand.

Mer läsning

Annons