Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägverket vill inte ta ansvar för gård

/
  • Sprickor. Uthuset har de senaste åren fått allt fler sprickor i grunden.
  • Dagens fångst. 7 kg murklor!
  • Nära. Riksvägen skär djupt genom Vikarbyn, bara några få meter från Gunnar Ivars släktgård. Grunden till ett uthus närmast vägen har nu börjat kalva ned mot vägen.

Annons

Under tidigt 1960-tal drogs nya riksvägen genom Vikarbyn. Byn delades i två hälfter av en ny bred riksväg 70. Flera hus, lador och gårdar fick rivas. Andra hamnade ett fåtal meter från en numera starkt trafikerad väg. Gunnar Ivars gård ligger på spottavstånd från vägen, ovanför en brant och fem meter hög riksvägsslänt.

- Uthuset som nu är närmast vägen fick delvis rivas och byggas om av vägverket på 1960-talet. De satte även upp det Gunnebostaket som fortfarande står kvar. Problemet nu är att marken alltmer börjat kalva mot riksvägen. Som jag ser det är slänten för brant för att i det långa loppet hålla kvar marken. Resultatet har blivit att grunden till ett uthus börjat släppa. Marken vid staketet har också delvis givit sig iväg, så att exempelvis ett barn kan ramla under staketet och vidare nedför slänten. Jag ville att vägverket skulle åtgärda saken, därför tog jag kontakt med dem, säger han.

I två år har Gunnar skriftväxlat med vägverket i ärendet. En offert som Gunnar tog fram visade på en åtgärdskostnad på 17 000 kronor - för att åtgärda staket och uthusgrund.

- Men vägverket menade att problemen inte hade något med riksvägen att göra. Jag tycker det är det hela är uppenbart. Under åren har jag sett att marken gått från att vara helt plan närmast riksvägen - till att vara alltmer lutande. Vägverket erbjöd mig 10 000 kronor som förlikning, men jag avböjde.

- Jag vill att vägverket ska ta sitt fulla ansvar, även för framtiden. I och med att de nekar ansvar har jag ingenstans att vända mig. Att stämma en statlig myndighet med starka resurser vågar jag mig inte på. Jag kan ruinera mig själv, säger han.

När riksvägen byggdes bodde Gunnars moster i gården. Gunnar tog över gården 1974.

- Det var vägverket som byggde riksvägen genom byn - och påverkade många djupt för all framtid. Jag tycker att de har ett ansvar, även om det nu har gått många år, säger han.

Vägverket har besökt gården och besiktat skadorna.

- Efter vår besiktning ser vi inte sambandet mellan riksvägen och påverkan av den aktuella byggnaden. Vi ser dock problem med staketet. Vi har gett honom ett förlikningsbud, som han förkastat.

- Vi ser ändå inte att vi avbrutit några samtal. Vi är beredda att fortsätta diskutera saken, säger Maria Wååg, jurist vid vägverket.

Mer läsning

Annons