Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga uppfinnare hyllades

/
  • De tog hem första till tredje pris, från vänster, Gustaf Elfving 9d, vann 500 kronor, Lukas Johansson och Fredrik Nygårds 6b blev tvåa och fick dela på 1000 kronor. Segrade gjorde Malin Isaksson klass 7c hon fick 2000 kronor i prispengar.
  • De tog priset. Malin Isaksson, Kajsa Pehrson, Lisa Furugard, Emilia Wester, Emil Hansson Jonas Gillback, Sara sköld, Gustaf Elving, Lukas Johansson och Fredrik Nygårds.
  • Vera Litens, Lisa Svarfvar, Hella Brinkmann och Johanna Hessel hade många fina idéer på vardagslösningar som jobbade med under Uppfinnardagen.
  • -Barnen har jättebra ideér. De har inte stelnat, de tänker fritt, sa Ulf Wahlberg, ALMI.

De 107 bidragen i årets Uppfinnardag på Näringslivskontoret i Rättvik höll hög standard och fler än de tre bästa hyllades.
Ulf Wahlberg har arbetat med unga uppfinnare inom ALMI sedan många år. Han ser många bra idéer, men också ungdomar som inte har tid att arbeta vidare med sin innovation.

Annons

-Det är ett problem att många goda idéer inte bearbetas och går vidare. Nivån på idéerna är hög och vi sekretessbelägger dem och ett projekt drivs vidare. För att avtal ska kunna undertecknas med företag och eventuell produktutveckling måste även föräldrarna engagera sig eftersom ungdomarna inte själva är myndiga.

-När de unga uppfinnarna börjar gymnasiet kan det vara svårt att hinna med att driva projektet. Därför befinner sig många uppfinningar i en startfas och väntar på att säljas in, men de som har innovationer som vi bedömt kan utvecklas har makalösa förutsättningar att gå vidare, säger Ulf Wahlberg.

I väntan på att projekten ska gå vidare ligger de inlåsta. ALMI är den instans som därefter hjälper till med rådgivning och kapital.

-För det fantastiska är att barnen inte tänker fyrkantigt som vi vuxna. Barnen är fantastiska. De har inga begränsningar i sitt tänkande. Ju äldre vi blir ju snävare tänker vi och begränsningen börjar redan vid 17-18 års ålder, säger Ulf Wahlberg.

Näringslivskontoret, ALMI och Ungdomens hus arrangerar Uppfinnardagen varje år i Rättvik.

Elever från årskurs sex till nio inbjudas att komma till skapande uppfinnardag på Näringslivskontoret där de får träffa innovatörer, designer, näringslivschefen i Rättviks kommun, Markus Svensson och Ulrika Eberhard, ALMI:s innovationsexpert berättade för ungdomarna om smarta lösningar på problem och hur man kan designa egna innovationer.

Det gjorde också ungdomarna och under tiden juryn överlade, i juryn satt Ulf Wahlberg, innovatörer Andreas Olofsson och Bengt Fyhr, arrangerade Ungdomens hus ett kvällsprogram.

Prisceremonin hölls i Wasabion och segrade gjorde Malin Isaksson och vilken idé hon vann med är naturligtvis en väl förborgad hemlighet. Malin fick 2000 kronor och dessutom får hon hjälp och råd med att gå vidare med sin innovation.

Mer läsning

Annons