Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Unga behöver vettiga lägenheter till vettiga hyror"

/
  • Anders Björkman, ordförande för Socialdemokraterna i Rättvik anser att det måste finnas bostäder till rimliga priser i kommunen.

Socialdemokraterna i Rättvik har i en motion till Kommunstyrelsen allmänna utskott tagit upp frågan om bristen på hyreslägenheter i kommunen.
Arbetarkommunens ordförande har också begärt en utredning kring bostadsfrågan i kommunen.

Annons

Vilka är behoven och vilka är önskemålen? Hur vill människor bo? Socialdemokraterna vill att kommunen gör en utredning och därefter en handlingsplan för boendesituationen.

-Det har byggts ett antal hyresrätter men svårigheterna är att bygga till rimliga hyror och enligt den enkät som Boverket gjort är Rättvik en av 146 kommuner som säger sig ha brist på små och billiga lägenheter som passar unga i åldern 19-25 år.

I dag finns ytterst få lediga lägenheter i Rättvik. Det hämmar inflyttningen, anser Anders Björkman i motionen.

För närvarande finns 180 personer i den kommunala bostadskön, en kö där det kostar 200 kronor per år att stå.

Kommunstyrelsens allmänna utskott, KSAU, anser inte att det är kommunens uppgift att utreda önskemål av boendeformer men har givit kommunens Samhällsbyggnadsenhet i uppdrag att undersöka behovet av bostäder.

För att kunna bygga bostäder i kvarteret Björken och underhålla andra anser Örjan Furn, vd för Rättviks Fastigheter AB, att försäljning av andra fastigheter måste genomföras först.

-Det är kommunen och i detta fall Rättviks Fastigheter AB:s, RFAB ansvar att stå för byggnation och en långsiktig ekonomisk planering så att framtida behov av bostäder tillgodoses. Kommunen ska se till att det finns ett utbud av bostäder till rimliga kostnader.

-RFAB skyller på dåligt underhåll och vill sälja fastigheter för att ha råd att underhålla andra. Medel till underhåll ska avsättas, men i stället har pengar använts för att hålla hyrorna nere.

-Speciellt svårt är det för unga att få bostad och det finns också unga barnfamiljer som behöver vettiga lägenheter till vettiga hyror, säger Anders Björkman.

Mer läsning

Annons