Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare skolskjutsregler för gymnasieelever

/
  • Tuffare gymnasieregler. Gymnasieelever måste ha minst sex kilometer till gymnasiet för att få ett gratis busskort av kommunen. Grundskolans regler tolkas mildare.

Annons

Nu är det sommarlov i Rättvik. I höst väntar gymnasiet för de drygt 150 avgångseleverna i årskurs nio. Samtidigt betyder det att många mister rätten till gratis skolskjuts. Alla gymnasieelever måste ha minst sex kilometer från hemmet till gymnasieskolan för att få gratis busskort - oavsett om gränsen går mitt i en by. För gymnasieelever i Vikarbyn betyder det exempelvis att gränsen går i trakterna av norra riksvägsutfarten.

Flera föräldrar har reagerat mot de strikta gymnasiereglerna.

- Detta betyder i praktiken att vid en och samma hållplats kan en del elever tvingas betala för resan, medan andra åker gratis skolskjuts. Det här är inte bra, säger Birgitta Cronholm som skickat in en skrivelse i ämnet till kommunstyrelsen.

Kommunen meddelar dock att det beslut som togs av Barn- och utbildningsnämnden i november 2004 står fast. Från och med hösten 2005 tillämpas en strikt sex-kilometersgräns för gymnasieelever. Kommunens ansvariga tjänstemän rekommenderar istället de drabbade att lösa Dalatrafiks busskort för unga, kostnad 220 kronor i månaden.

Kommunens skolskjutsregler för grundskoleelever är fortsatt mer generösa. En fem kilometersgräns gäller för de äldsta eleverna i grundskolan. Dessutom tolkas gränsregeln milt och tillåter alla grundskoleelever i samma by rätt till ett busskort. Det betyder exempelvis att grundskoleelever i Backa får åka skolskjuts, trots att sträckan till högstadiet i vissa fall endast är fyra kilometer.

Mer läsning

Annons