Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff start på skidsäsongen

/
  • Trots tuff ekonomi och mycket arbete kämpar Kersti Edenheim vidare med att utveckla slalombacken.
  • Barnvänlig och närheten. Två honnörsord för Rättviks slalombacke.

Mild inledning av vintern, Siljan utan is och sedan stormen Dagmar. Det har varit en tuff inledning på skidsäsongen för paret Kersti Edenheim och Krister Karlsson, Rättviksbacken AB.
– Väldigt tufft, säger Kersti.

Annons

Hon tänker inte minst på ekonomin. Att driva Rättviks slalombacke är långt ifrån som att tälja guld med pennkniv. Sommarens rodelverksamhet gör att ekonomin hankar sig fram. Vinterhalvåret är långt ifrån lönsamt.

– Ekonomiskt sett skulle vi stänga över vintern, säger Kersti.

Det var för tre år sedan Kersti och Krister köpte 2/3 av driftsbolaget Rättviksbacken AB och tog hand om driften för anläggningen som ägs av kommunen. Kersti Edenheim menar att det varit en hel del jobb i uppbyggnadsfasen. Samtidigt har det kommunala årliga driftsbidraget sjunkit till endast 64 900 kronor. Lägg därtill en årlig elkostnad på runt 400 000-450 000 kronor trots att man dragit ned på elförbrukningen. Lägg därtill en pistmaskin som knappt hänger ihop.

Ångrar ni satsningen på slalombacken?

– Det beror på vilken dag du frågar. Det är upp och ned. Tröttheten sätter in när motgångarna kommer.

Kersti Edenheim ser dock en hel del ljusglimtar i verksamheten. Den nya liften har blivit ett lyft för backen. Likaså Big Air Bag, Snowpark, barn- och pulkabacke. Det handlar om att utveckla backen så att den lockar än fler besökare.

– En utmaning och det känns kreativt. Många kul saker. Vi kör på som vanligt. Vi kämpar vidare. Vi tror på det här men visst är det fruktansvärt jobbigt emellanåt.

Rättviksbacken ståtar i dag med åtta nedfarter, Egentligen skulle det ha varit nio men det satte stormen stopp för.

Kersti pekar på andra positiva inslag som att Toppstugan nu är öppen och att skidskola/skiduthyrning är i gång. Vidare längdspåren på toppen, och fryser sedan Siljan betyder det torrare vindar som underlättar snöproduktionen.

Kersti Edenheim ser en stor potential i backen. Samarbetet med Lerdalshöjden och Leksand Strand är positivt. Likaså campingen i samband med Classic Car Week, paintboll för företag och skolklasser och vedeldad bastu. Hon nämner även samarbetet med Stiftsgården.

– Det är bra med brett samarbete och många idéer. Nu är vi i gång. Nu har vi någonting att erbjuda. Det känns bra, avslutar Kersti Edenheim.

Mer läsning

Annons