Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tins fäbodliv kryddas med eget mejeri

/

Drömmen har gått i uppfyllelse för fäbodbrukaren Tin Gumuns. Hon håller just på att köra i gång det lilla egna mejeriet på Gumunsgården.
– Det här har jag drömt om sen jag var liten. Att kunna leva på tio kor. Det ska inte gå egentligen.

Annons

Efter många år som medhjälpare till Sand Ingrid i Karl-Töfåsensfäbodar norr om Vikarbyn tog hon över sommardriften på egen hand 2006.

– Jag har alltid varit så otroligt intresserad av det. Sedan respekten för den gamla kunskapen och djurintresset.

Pricken över i:et för Tin Gumuns är det nyligen färdigställda mejeriet. Ladugården har renoverats och ger plats för tio fjällkor och rödkullor. Hittills har hon kommit i gång med fil-och smörproduktion. Framöver väntar ostproduktion som ska lagras i källaren.

– Jag har alltid gillat det småskaliga. Sen har vi en Jerseyko för smörets skull. Fet och fin mjölk.

– Gör man inte en sak man har drömt om i hela sitt liv ångrar man sig när man sitter på hemmet.Tin Gumuns kan inte vara annat än nöjd med livet.

– Så länge man har mat på bordet och får vakna varje morgon och säga till sig själv. Yes, nu får jag gå ut och jobba.

Varje dag är som en gåva för Tin. Hon tycker det är synd att så många människor går runt och bara längtar till fredagar och semester.

– Jag är lyckligt lottad.

På lördag är det dags för buffring till Karl-Töfåsensfäbodar. En 8,3 kilometer lång vandring.

– Förra året var vi 30 personer som buffrade. Många med tidsenliga kläder.

Sedan väntar fäbodlivet hela sommaren. Tin gillar att kunna framställa mat på ett enkelt och hållbart sätt. I fäboden tillverkas bland annat ost, smör och messmör.

Den 12 augusti, lite tidigare än normalt, återvänder Tin Gumuns till Västbjörka med sina djur.

– Jag måste hem och ställa i ordning till Mat Runt Siljan en bit in i september. Då ska jag ha öppet-hus hemma på Gumunsgården.

Mer läsning

Annons