Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigt fyrverkeri i Rättvik

/
  • Ebbe Evbjer och Lena Glad diskuterar årets nyårsfyrverkeri - som inleds redan klockan 17.00 från Helsingland.
  • Fyrverkeriet produceras i år av fyrverkeriexperten Eje Berglund från Gävle. Samme man ansvarar för fyrverkeriet under Dalhallas avslutningskonsert.

På nyårsafton blir det ett nytt offentligt eftermiddagsfyrverkeri över Rättviken.
– Premiäråret i fjol lockade många fler än vad vi förväntade oss. Vi vill upprepa den framgången, säger Ebbe Evbjer.

Annons

I fjol arrangerade köpmännen, krögarna och branschorganisationen Bo i Rättvik ett tidigt offentligt fyrverkeri vid Siljan.

– Tanken var - och är - att framför allt barnen ska få en chans att se ett fint fyrverkeri medan de fortfarande inte är trötta. Få barn orkar vänta till tolvslaget. I fjol beslutade vi därför att testa ett eftermiddagsfyrverkeri vid Siljan. Det blev succé, säger centrumutvecklaren Lena Glad.

Premiären lockade oväntat många.

– Vi hade väl räknat med några hundra besökare, men när vi stod på plats myllrade det fram folk överallt. Det stod folk längs stranden, långbryggan och campingen. Till och med längs riksvägen. Uppskattningsvis såg flera tusen fyrverkeriet på plats, säger Ebbe Evbjer.

Arrangörerna hoppas att även årets fyrverkeri ska bli uppskattat.

– Det här är besöksnäringens sätt att tacka alla i Rättvikare för att vi kan verka med våra näringar i bygden under året. Det känns viktigt för oss att visa vår uppskattning på något sätt, säger Ebbe Evbjer.

Satsningen kostar arrangörerna ideell tid och tusentals kronor.

– Det är det värt. Vi vill bjuda på detta. Årets fyrverkeri har också alla chanser att bli verkligen fint. Det produceras av Eje Berglund, som ansvarar för fyrverkeriet i Dalhalla, säger Lena Glad.

Fyrverkeriet inleds klockan 17.00 - och beräknas hålla på under 15 minuter. Planerad uppskjutningsplats är piren vid grönområdet Helsingland, mellan Enån och Långbryggan.

– Bäst kommer man se fyrverkeriet från badstrandsområdet. Men det kommer synas bra från alla håll, säger Len Glad.

Arrangörerna hoppas på ånga besökare.

– Vi tror och hoppas att många kommer. Vi tror att detta är en bra tid för många. Det ger alla tid att hinna med middagar och allt det andra under nyårsaftonen, säger Lena Glad.

Mer läsning

Annons