Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidig vår skapar cykelhysteri i verkstan

/

Annons

Årets vår kom snabbt, med full kraft. Många plockade fram cyklarna ur vinterförråden. Cykelreparatörena har inte riktigt hunnit med.

- Våren är mycket tidigare än vad vi någonsin kunde räkna med. De beställningar vi gjort har i mycket inte hunnit in. I fjol kom cykelmarknaden sent, fram emot midsommar. I år har cykelsäsongen exploderat redan i mars. Otroligt, säger Jan Junell.

Varje dag den här veckan får Sörlins cykelverkstad i Rättvik in ett drygt tiotal cyklar för reparation.

- Det satte igång så fort solen och värmen kom. Det handlar oftast om punkteringar, kärvande vajrar, växlar och liknande. Cyklarna tar stryk av fukten under vintern, även om de står under tak. Sedan gör även kommunens vassa vintergrus att många cyklar får punktering under den första vårturen, säger Junell.

Många vill också handla nytt.

- Visst. Det är främst barnen som kommer i första hand. Det gäller att köpa rätt. Man ska tänka efter vad cykeln ska användas till. Det är viktigt att provköra och inte köpa för stor. En cyklist ska inte tvingas hänga över styret.

- Den stora mardrömmen för oss är ändå om en familj köper en ny barncykel och den används fel. En prisvärd mountainbike håller exempelvis inte för att träna avancerade hopp med. Om man ska hoppa bör man istället köpa en robust så kallad dirtbike. För generellt bruk tycker jag att sjuväxlade cyklar är bäst. Dessa ser vi inte ofta på reparation, säger Junell.

- Det handlar om någon vecka. Så här är det varje år, sedan avgör vädret när högtrycket inträffar. Men i år kom cykelhysterin som sagt ovanligt tidigt, säger Jan Junell.

Mer läsning

Annons