Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tappra riddare i Rättvik

/

Järnsköld, Lady Luck och de andra dubbades till riddare under Ridarskolan i Rättvik.
- Ni nya riddare värnar om rikets välgång, ni talar sanning och skyddar de oskyldiga, sa Mats Woxmark.

Annons

En riddare talar alltid sanning. En riddare gör inte fel. De gamla ridderliga värderingarna om mod och ärbarhet är viktiga delar av riddarskolan som Ylwa Roos af Maarlia och Mats Woxmark eller El Sid höll i Rättviks Ridklubbs ridhus under tre dagar på jullovet.

- Vi har aldrig mer än sex deltagare under kurserna. Barnen och ungdomarna får lära sig att hantera både svärd och vapen, att samarbeta med hästen och vi rider tornerspel vilket tilltalar många pojkar som annars inte skulle söka sig till ridskolor, säger Ylwa.

- För att hålla på med tornerspel och riddarskola måste man tycka om att leka, ha roligt och ha ett sort historiskt intresse. Mats och jag träffades genom intresset för tornerspel, säger Ylva.

I riddarskolan går eleverna utanför sitt ego, bort från materiella aspekter av tillvaron och koncentrerar sig på hur man är som kompis, hur människor bör behandla varandra, om mod och civilkurage.

- Det kan till exempel vara att hjälpa någon som gjort sig illa och försvara någon när någon är elak.

Mats och Ylva bor i Övre Gärdsjö och till nästa riddarskola, mellandagarnas skola var den första, kommer de att låna ut sina hästar.

- Vi planerar också att ha sommarläger. Den här gången har deltagarna haft med sig sina egna hästar och hästarna har varit otroligt duktiga under skolan, säger Mats.

Mer läsning

Annons