Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syskon i världsklass

/

Tänk er att åka utför på skidor i 200 kilometer i timmen. Syskonen Britta och Erik Backlund räds inte utmaningen. Båda tillhör yppersta eliten.
– Det gäller att vara fokuserad. Det är en hjärnsport, säger Erik.

Annons

– Man måste ha koll på skallen.

Han vann både VM och Världscup, förra året i Verbier, Schweiz. För ett par veckor sedan kom 19-åringen hem från den första WC-deltävlingen i Andorra, och givetvis blev det vinst.

Både Erik och Britta Backlund, Rättviks SLK, tillhör det blågula landslaget i speedski. Att det just blev den fartfyllda sporten har sin egen historia.

Snart 16-åriga Britta var tidigare framgångsrik alpin åkare. Erik däremot var ganska orutinerad, men vem var egentligen snabbast av syskonen? För ett par år sedan bar av till Grönklitt för att testa fartresurserna. Det var den 5 februari 2010. Samtidigt fanns speedskilandslaget, med coachen Bengt-Åke Otter i spetsen, på plats. Syskonen Backlund fick frågan av Otter om de ville vara med. Båda gjorde bra ifrån sig och imponerade.

En månad senare stod Britta och Erik på startlinjen vid SM i Idre. Båda segrade i sina respektive klasser. Året efter blev det VM-start för Erik i schweiziska Verbier.

– Jag var ju så nervös. Jag bland en massa fransmän i vallarummet.

Erik Backlund fick världseliten att häpna när han var snabbast av alla i konkurrens med fransmän, schweizare, österrikare med flera.

– En frän period i mitt liv.

Båda är landslagsåkare och båda satsar de på utbildningar inom hotell-restaurang. I slutet av veckan väntar världscupen i franska Vars.

– Man får inte vara rädd. Måste gilla hastighet. En perfekt sport, säger Erik.

Han berättar att åkningen är väldigt specialinriktad. Rätt position och starka ben. En lite felvridning av handen betyder förlorad tid. Erik berättar vidare om väldeliga kompressioner och starka G-krafter. Då är det en fördel att vara stark. Själv klarar 110 kilo tunge och 190 centimeter långe Erik runt 300 kilo i benböj.

Snabbast nedför backen vinner. Britta och Erik Backlund satsar hårt på speedski-sporten. Erik har målet i sikte när han om ett par år tar plats i den snabbaste klassen S1. Då handlar det om hastigheter på skidor runt 250 kilometer i timmen.

Annons