Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sune har gjort kyrkohistoria sedan 1950-talet

/
  • Sune Garmo har själv dokumenterat ett drygt 40 tal av stiftets kyrkor under de senaste 60 åren. Totalt har Västerås stifts kyrkobeskrivningskommitté dokumenterat 88 av stiftets kyrkor i bokform.
  • Dingtuna kyrka, den senaste kyrkobeskrivningen - och en av drygt 40 - som Sune Garmo gjort sedan 1950-talet.

Sune Garmo vet mest om stiftets kyrkor. Sedan 1950-talet har han dokumenterat ett 40-tal kyrkor i bok- och skriftform.
– Det är så viktigt för alla att veta var allt kommer ifrån, säger han.

Annons

I snart 60 år har prost emeritus Sune Garmo, 81 år, gjort ett drygt 40-tal skrifter om stiftets kulturhistoriskt intressanta kyrkor. Det började redan på 1950-talet - när Garmo var ung nyanställd präst vid stiftet i Västerås.

– Jag diskuterade saken med biskopen om att göra en historisk beskrivning över kyrkor och inventarier för allmänheten. Jag fick uppdraget av stiftsrådet - och Västerås stifts kyrkobeskrivningskommitté bildades. Sedan dess har det rullat på, säger han.

Sedan starten har totalt 88 kyrkor i stiftet beskrivits i bokform.

– Jag har skrivit ungefär hälften av dem alla. Den senaste blev precis klar - om Dingtuna kyrka strax utanför Västerås. En mycket intressant kyrka och lönepastorat - den församling där biskoparna var bönder och tjänade sitt uppehälle (ända fram till 1871). Kände kyrkomålaren Albertus Pictor har smyckat kyrkan, säger han.

Totalt finns cirka 120 utpekade kyrkor i stiftet som är aktuella för en historiskt dokumentation av kyrkobeskrivningskommittén.

– Det finns alltså många kvar att beskriva. Många församlingar ringer och kontaktar oss för att få till en beskrivning. Stiftet finansierar själva grovjobbet. Den enskilde församlingen och kyrkan betalar själva tryckkostnaden, säger Sune Garmo.

I Dalarna har ett drygt 40-tal kyrkor beskrivits. Den senaste i raden var skriften om Envikens kyrka för två år sedan.

Mer läsning

Annons