Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Striden mot matjätte fortsätter - kommunen överklagar

Rättviks kommun överklagar Kammarrättens dom som gav Servera R & S AB rätt vad gäller lokal livsmedelsupphandling.
-Vi söker prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen och hoppas på en ändring av Kammarrättens dom, säger kanslichef Ulf Israelsson, Rättviks kommun.

Annons

Servera överklagade till Förvaltningsdomstolen kommunens krav på livsmedelsupphandlingen. Servera ansåg att kommunens etiska och miljömässiga djurhållningskrav gynnade vissa producenter och diskriminerade andra.

Förvaltningsdomstolen ansåg att kommunen hade fel när de ställde krav enligt svensk djurskyddslagstiftning.

-Eftersom Förvaltningsrätten tyckte våra krav var fel gjordes upphandlingsprocessen om, men då enligt krav från bland andra LRF och Miljöstyrningsrådet. Detta överklagade grossistföretaget Servera och vände sig mot att kraven var högt ställda.

I en ny prövning i Förvaltningsrätten fick kommunen rätt . Servera överklagade då till Kammarrätten, där Servera fick rätt.

Kammarrätten gav kommunens rätt i sina krav på djurhållningen, men ansåg att dessa krav var för svåra att efterleva och kontrollera.

Kommunen å sin sida anser att det finns egenkontrollprogram som gör att kraven kan kontrolleras.

-Vi anser att EU-kraven som gäller vid djurskydd är minimikrav och vi vill höja dessa krav. Det råder politisk enighet i den här frågan och vi överklagar därför Kammarrättens dom. Vi har ansökt om prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen genom vår förbundsjurist inom Sveriges Kommuner och Landsting som företräder vår talan, säger kanslichef Ulf Israelsson, Rättviks kommun.

För närvarande är kommunen avtalslös sedan upphandlingen av mjölkprodukter, ägg och kött värd 2, 4 miljoner kronor årligen, avbröts.

Mer läsning

Annons