Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormöte för stark landsbygd

/
  • Lasse Nygård Leader DalÄlvarna, Anneli Jansson informationsstrateg Sunne kommun, Anna Blomquist tillväxtstrateg Sunne kommun och Ilbäcks Erik Andersson, ordförande LEader DalÄlvarna under konferensen i Rättvik.

Hela Sverige ska leva, samtidigt avfolkas landsbygden i stora delar av Sverige i snabb takt.
Leader Dalälvarna bjöd in till seminarium i Rättvik för att samla alla goda motkrafter.
-Vi utmanar etablissemanget, vi kämpar för landsbygdens överlevnad. Det är kamp för överlevnad, säger Lasse Nygård, verksamhetsledare Leader Dalälvarna.

Annons

Verksamheten inom Leader DalÄlvarna har pågått sedan 2008, det vill säga i tre år. Jordbruksverket har aviserat att det blir en ny Leaderperiod för åren 2014-2020.

Inför den nya perioden samlade Leader Dalälvarna kommunrepresentanter för kommuner i norra och västra Dalarna, kommunalråd. kommunchefer, landsbygdsutvecklare och näringslivschefer fanns med under konferensen på Hotell Lerdalshöjden.

-Vi vill göra ett nytt avstamp. Därför är det viktigt att så fort som möjligt komma igång med processarbetet för en eventuell ny Leaderperiod och en ny strategi. Hittills har vi sett ett mycket gott resultat av de 140 projekt som startat sedan 2008, säger Lasse Nygård.

-Det övergripande målet för Leaders arbete är att människor ska kunna bo, leva och ha sin utkomst på landsbygden. Nya verksamheter och fler jobb är vad som behövs och att alla krafter samlas och människors energi tas till vara, säger Ilbäcks Erik Andersson, ordförande Leader Dalälvarna och Lasse Nygård.

Under upptakten i Rättvik besökte Anna Blomquist och Anneli Jansson från Sunne kommun där ett projekt kring tillväxt på landsbygden pågår. De berättade om sina erfarenheter och möjligheter till kraftsamling som kan leda fram till utveckling och sysselsättning.

-Projekten som startat följs upp och vi kan se att det är hållbara verksamheter. Under sex år har cirka 40 miljoner delats ut inom Leader som arbetar under EU.

-Det går inte att vänta. Kampen för tillvaron på landsbygden måste fortsätta och vi inom Leader är motkraften till decentralisering. Det finns 64 Leaderområden i landet och vi har mest projekt i landet, men det finns motstånd i lagstiftning, regelverk. Där kan vi påpeka briser till högre instans.

Lasse Nygårds och Ilbäcks Erik Andersson berättar om arbetet att få in med ungdom i arbetet som präglas av samarbete över alla gränser, allt för att skapa en levande landsbygd.

Ett exempel på et sådant projekt är Furudal nu eller aldrig där alla goda krafter samverkar för framtiden i Ore.

Under helgen arrangeras ytterligare en konferens på Hotell Lerdalshöjden där Länsstyrelsen Dalarna, Naturskyddsföreningen, Omställning Sverige och Hela Sverige ska leva en konferens där arbetet för en levande landsbygd fortsätter.

Mer läsning

Annons