Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämman i Furudal firar 10 år med Ale Möller Trio

Tio år har gått sedan första spelmansstämman i Furudals Bruk. Då fanns Ale Möller på plats - nu är han tillbaka med sin trio, och ger firandet en extra guldkant.

Annons

Hela stämman öppnar på fredagskvällen med välkomstkonserten i Ore kyrka, där Ale Möllers Trio är huvudnumret. Medverkar gör också Ore spelmanslag liksom Fällmans ukuleleorkester.

Ale Möller bodde i många år i byn Sörboda. Foto: Adam Ihse / TT .

– Välkomstkonserten och stämman i sin helhet handlar i stort om Oremusiken och musiker som har verkat i Furudal eller gamla Ore socken, säger Börje Sommar, samordnare och initiativtagare till stämman.

Vid nästa konsert, på lördagskvällen, bjuds det på Orelåtar i Kättingsmedjan med Ola Bäckström, Per Gudmundson och Ale Möller, då de tre folkmusikerna tolkar musiken hemifrån. Fällmans ukeleleorkester kör som förband.

Sju spelmanslag

Och hela lördagen jammas det; Orelåtarkurs med Sofia Swahn, kurser och allspelsträning, allspel på riktigt och så förstås dans och buskspel. Och räkna med musik över hela bruket - på plats finns 150 till 200 spelmän från spelmanslagen från Alfta, Orsa, Ore, Boda, Rättvik och Uppland. Stämman får också besök av ett spelmanslag från USA som spelar Orelåtar.

På söndagen kan man behöva landa mjukt - då går man på spelmansgudstjänst ute på Älvön i Furudals Bruk som också bli avslutningen på hela stämman.

Mer läsning

Annons