Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelmannen på MySpace

/
  • Religion, psykologi, filosofi, fysiologi men framför allt musik hör till Anders största passioner.

Annons

Anders Sparf har alltid skrattet nära. Hur bisarra historier han än berättar, avslutas det alltid med ett hjärtligt skratt. Så fort tidningen kommer in i hans nya lägenhet på Enådal förklarar han mysteriet med epilepsi.

- Hjärnan är ingen dum konstruktion, men ibland blir det kaos. Och det kallas epilepsi, säger han.

Han har nyss läst en artikel i Illustrerad Vetenskap om fenomenet, och förklarar att 60 000 människor i Sverige lider av epilepsi och det hela handlar om synkroniseringar i hjärnan.

Raskt hoppar han över till ett annat ämne som är honom kärt, nämligen musiken som han grubblat på under sina 92 år.

- Förr saknade professorerna kunskap om hjärnans påverkan av musik. Det sker undermedvetet att tempot ökar med hat, och kärlek och sorg sänker tempot, berättar Anders.

Anders berättar vidare om värdet av det motoriska i kroppen och musklernas påverkan på musiken när man spelar.

- Det hela handlar om inlärning. Hjärnan tar emot en spegelbild av det ögat tar in. Om man räcker ut tungan till ett litet barn, så gör barnet samma sak. Det är inlärning genom härmning, konstaterar Anders.

Att han tvivlar på vetenskapen hymlar han inte med, och mycket av det har han med i sin bok han släppte förra året. Boken heter "Anders Sparf - Spelmannen i människohjärnan och kroppen" där han dokumenterat hela sitt liv.

- Det fattas mycket i kunskapen på universiteten. Ta till exempel synska fenomén! Där har vetenskapen inte en chans! säger Anders.

Andningen är A och O när det handlar om musikspel. Det tog Anders fem år för att klura reda på hur andningen påverkar musiken.

- Visst kan man spela fiol, men känslan fattas om man inte andas rätt. Rörelserna är lika viktigt som pendeln på en klocka. Svänger inte pendeln så fungerar den inte. Andas man inte rätt fungerar inte musiken, säger Anders.

Anders Sparf var också med och bildade Rättviks Spelmanslag en gång i tiden.

- Ingen trodde på Spelmanslaget, men vi var runt och spelade överallt. Vi hade parollen "den som hade behov av att spela, skulle få spela". Alla var välkomna, menar Anders och berättar samtidigt en anekdot om spelmannen som hade tre hundar. Två vanliga och en fyllhund, och han avslutar med ett skratt.

Telefonen ringer plötsligt. Det är en tekniker som ska hjälpa Anders med hans bredbandsuppkoppling.

- Jag har lite mail att skicka, men jag har inte fått igång uppkopplingen än, säger Anders.

Förmodligen ska han även ladda upp några av sina låtar på världscommunityn MySpace, som har 159 miljoner medlemmar världen över, där många slagit igenom som artister och musiker. Men det har Anders Sparf redan gjort. För mer än åtta årtionden sedan.

Mer läsning

Annons