Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snörace i ny tappning

/
  • Organisationen kring Siljan Snowshoe Race är Olle Nordkvist arbetar med administration och organisation, Per Mårthans är tävlingsledare, Roger Eklund IK Jarl arbetar framför allt med kartor och bansträckning och Lena Glad representant för Rättviks Köpcentrum.

Siljan Snowshoe Race 2012 det tredje i ordningen och en del av Europa Cupen är en ny omarbetad version av de tidigare tävlingarna.

Annons

Banan har till stor del ny sträckning, fler klasser tävlar och nybildade Team Sweden med flera elitidrottare startar i herr och damklasserna.

En ny svensk tour för snöskor har också startats.

Av nio tävlingsorter är Rättvik den centrala och bland de övriga orterna kan nämnas Gesunda, Storlien och Ljungdalen.

Från det nyinrättade Snowshoe Center i Kulturhuset ska organisationen kring tävlingarna jobba och det är en tävling med många delar och med många delaktiga.

Anmälningarna börjar komma in allt tätare, men det är klart att lag från Schweiz, Frankrike, Katalonien och Italien startar.

- Årets upplaga av Siljan Snowshoe Race består av en hel del nyheter, bland annat har vi flyttat start och målgång till Enån. Eliten springer dessutom ut på Siljan och rundar isberget vid Långbryggan innan de fortsätter Slalomvägen och upp på berget via slalombacken där ett toppris väntar. Motionärerna svänger av och springer inte upp till toppen utan in skogen, berättar tävlingsledare Per Mårthans.

- För den här bansträckningen behövs inte så mycket snö och det gör vi för att vara på den säkra sidan.

- Vi är väldigt glada att Sweden Snowshoe Team tävlar och de tränar i Hammarbybacken i Stockholm för att bland annat vara med i Rättvik. I laget finns bland andra årets damsegrare i Lidingöloppet Charlotte Karlsson, bästa svenska i Siljan Snow Shoe Race 2011 Petra Kindlund och Magnus Jensen trea i första snöskotävlingen i Rättvik.

Per Mårthans ser ändå den största nyheten den nya svenska snöskotouren som skulle startat i Bruksvallarna den 26 november men som fick ställas in pågrund av snöbrist. Touren arrangeras på nio platser i landet. Finalen äger rum 14 mars med Slottssprinten i Stockholm.

Årets kranskulla är Sara Gunnarsson, Rättviks Lucia 2011.

En mängd olika aktiviteter och arrangemang kommer att hållas i samband med tävlingen, bland annat finns möjlighet att testa snöskor på Siljan.

- Snöskor har också visat sig vara bra ett bra hjälpmedel för människor som inte så lätt kan åka skidor eller skridskor, eller inte är så vana vid det. På sajten Hjälpmedelstorget där bland andra landstingen informerar om olika hjälpmedel finns just snöskor som ett lämpligt sätt för bland annat funktionshindrade, säger Per Mårthans.

En mängd företag, organisationer och myndigheter laddar återigen för en stor snöfest i Rättvik den 28 januari 2012.

Mer läsning

Annons