Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolchefen slutar - blir korvproducent

/
  • Bildningschef Hans Barksjö har sagt upp sig från sin tjänst på Stiernhöökösgymnasiet för att förverkliga sin dröm om att bli livsmedelsproducent och korvtillverkare.

Bildningschef Hans Barksjö slutar och blir korvproducent.
Gymnasiechefen har sagt upp sig och vill ägna sig åt sitt stora intresse och fritidssysselsättning.

Annons

- Jag vill förverkliga en dröm och ägna mig åt något som jag gjort på fritiden mer professionellt, säger bildningschefen.

I sex år har Hans Barksjö tjänstgjort som bildningschef i Rättviks kommun. Att lämna Stiernhööksgymnasiet har inget med Bildningsförvaltningens ekonomiska problem att göra, hävdar Barksjö.

- Jag har trivts jättebra och att ägna mig åt mat och matproduktion är något jag funderat över länge. Det är av privata skäl jag slutar. Jag är 59 år och ska jag satsa på en ny inriktning i arbetslivet i mitt liv så ska jag göra det nu.

Bildningschefen har sedan många år tillbaka tillverkat en mängd olika korvsorter på fritiden och bjudit på dem vid olika tillfällen.

- Intresset för mat har ökat under mina år på Stiernhööksgymnasiet där vi diskuterar mat av hög kvalitet, matens ursprung, mat utan tillsatser och mat som är producerad på ett naturligt sätt.

Att Bildningsförvaltningen där Hans Barksjö är chef redovisade ett underskott på sex miljoner förra året och att förvaltningen är föremål för en genomgripande utredning har inget att göra med Hans Barksjös beslut att sluta.

- Jag har funderat och övervägt detta beslut det senaste året. Planerna har mognat och jag har beslutat våga förverkliga drömmen, men vi står här inför en svår tid. Elevantalet minskar och intäkterna sjunker. Stiernhööksgymnasiet behöver hitta en ny organisation för framtiden. Vi kommer att tvingas stänga program och minska kostnaderna för lokaler.

Tuffa år väntar, kostymen måste anpassas och stora åtgärder väntar för att skolan ska stå stark inför framtiden.

Hans Barksjö slutar den 30 juni i Rättviks kommun. Han är bosatt i Falun och redan till sommaren kommer den nya verksamheten att var i full gång.

- Ett företag är startat och jag har en samarbetspartner. Det handlar om mathantverk, charketurier, korvtillverkning och egen produktion av mat, säger Hans Barksjö.

- Jag fick reda på Hans Barksjös avsägelse under onsdagen och ska nu överlägga med kommunalråd Annette Riesbeck (C) om hur rekryteringen ske gå till och hur befattningen ska se ut. För närvarande pågår en gymnasieutredningen och vi får ta ställning till om tjänsten ska tillsättas före eller efter utredningen är avslutad, säger Karin Gerken, personalchef Rättviks kommun.

Mer läsning

Annons